Att vara student under pågående coronapandemi
Svar: Nätbaserat och blended är utgångspunkten för all undervisning hösten 2020 samt våren 2021. Du får detaljerad information om vad som gäller just din kurs eller ditt program via lärplattformen. Om du har frågor om hur specifika kursmoment ska genomföras kan du kontakta ansvarig program/kursansvarig.
Samlad och användbar information om att studera på Högskolan Dalarna via nätet finner du även på sidan:
Studera hemifrån
Svar: Som student kan du boka möten tillsammans med dina program- och kurskamrater. Detta underlättar studierelaterat arbete, men kan också användas för till exempel digitala fikaträffar eller för att hålla social kontakt.
Boka möten tillsammans med dina program- och kurskamrater kan du göra genom att vara inloggad i Zoom-appen eller direkt på webben. Mer information finns på du.se/zoom#boka
Svar: Är du orolig kan du vända dig till Studenthälsan för stöd. Våra studentpräster finns för dig oavsett om du har studierelaterade frågor, oro kring corona eller livsfrågor i stort. Du kan träffa dem på campus eller kontakta dem via telefon eller Zoom. Studenthälsan genomför dock inga provtagningar eller andra medicinska åtgärder.
Svar: Du kommer att få behålla ditt studiestöd innevarande termin även om dina studier skulle påverkas av coronaviruset.
Maila support@du.se att du behöver intyg till CSN att din kurs eller delar av din kurs inte har kunnat genomföras på grund av coronaviruset. Vi skickar därefter ett intyg till dig.
Svar: Maila support@du.se att du behöver intyg till CSN att din kurs eller delar av din kurs inte har kunnat genomföras på grund av coronaviruset. Vi skickar därefter ett intyg till dig.
Svar: Följ rekommendationer från den kommun eller region där din VFU genomförs. Kontakta din programansvariga om du har ytterligare frågor.
Svar: Högskolan Dalarna följer UD:s rekommendationer kring utlandsresor och har beslutat att inga tjänsteresor till länder som UD avråder från att resa till ska göras.
Om tjänsteresa, av särskilda skäl, ändå måste genomföras till något av de länder som UD avråder från att resa till, ska resan först godkännas av rektor. Avrådan gäller såväl medarbetare som studenter.
Svar: Ta kontakt med support@du.se / 023-77 80 00 för att diskutera vad du vill och kan göra eller vänd dig till Studenthälsan för stöd.
Till sidan Studenthälsan
Att besöka och studera på campus under pågående coronapandemi
Svar: Tillträde till högskolans lokaler begränsas för allmänhet fram till och med 24 januari 2021 genom att samtliga entréer låses. Studenter och personal har fortsatt tillgång till lokalerna med passerkort.
Vid all fysisk närvaro i lokalerna följer Högskolan Dalarna de rekommendationer som gäller. Lokalerna är anpassade så att social distansering kan tillämpas - men här har även du som student ett ansvar. Medarbetare och studenter ska undvika att samlas i grupp i Högskolan Dalarnas lokaler.
Svar: Fram till den 24 januari är bibliotekets lokaler stängda för allmänheten. Det fysiska biblioteket är endast öppet för studenter och personal med passerkort. Kontakta oss i första hand via telefon (Borlänge: 023 - 77 81 90, Falun: 023 - 77 81 80) eller e-post bibinfo@du.se . Om du ändå besöker biblioteket så tänk på att hålla avstånd till andra.
Svar: Högskolan Dalarna har vidtagit ett antal åtgärder för att möjliggöra social distansiering. Ett led i detta är självklart att undervisning främst bedrivs via nätet.
Regeringen rekommenderar lärosäten att gå över till nätbaserad undervisning
Nätbaserat och blended som utgångspunkt för våren 2021
Tillträde till högskolans lokaler begränsas för allmänhet fram till och med 24 januari 2021 genom att samtliga entréer låses. Studenter och personal har fortsatt tillgång till lokalerna med passerkort.
- Skyltar och golvmarkeringar finns på campus för att påminna om att hålla avstånd.
- Handsprit finns på flera ställen exempelvis i entréerna till respektive campus.
- I föreläsningssalar och tentamenssalar, utgår Högskolan Dalarna från bedömningar av hur många studenter som kan vara i en viss lokal så att det är möjligt att hålla smittsäkert avstånd, såväl i själva lokalen som vid in- och utpassering. Bland annat har sittplatser stängts av och det är viktigt att markeringarna får finnas kvar. I salar med flyttbara bord och stolar har dessa placerats ut med större avstånd emellan – det är viktigt att lokalerna inte möbleras om.
- I tentamenssalarna finns plexiglas uppsatt där inlämning av tentor och visning av id-kort och liknande sker.
- I receptionerna på respektive campus har plexiglas satts upp.
- Lokalvården fortsätter med extra städning.
Svar: Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande munskydd som åtgärd för att hindra smittspridning och de rekommenderar i nuläget inte generell användning av munskydd av var och en.
Munskydd erbjuds dock vid vissa laborationer eller andra praktiska moment under utbildningen.
Sjukdom
Svar: För testning av eventuellt pågående infektion av covid-19 hänvisar vi till den ordinarie allmänna hälso- och sjukvården. För mer information, läs på 1177.se och sök upp din egen region.
Svar: Om du som student misstänker att du skulle kunna vara smittad av coronaviruset (covid-19) ombeds du i första hand kontakta vården enligt de riktlinjer som vården angett. Om du misstänker att du är sjuk och det kommer att påverka dina studier, kan du kontakta program/kursansvarig.
Enligt Region Dalarna bör man testa sig om man misstänker sig ha Covid-19. Om du har sjukdomssymptom, som du misstänker kan bero på Covid-19, ta kontakt med sjukvården för provtagning. Provtagningen är kostnadsfri och du ska hålla dig hemma tills du har fått provsvaren. Läs mer på 1177 Vårdguiden.
Svar: Om du har bekräftad smitta ska du stanna hemma i minst sju dagar, varav två dygn ska vara symtomfria innan du återgår till högskolan, enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
Skyddsplikt
Du som har insjuknat är skyldig, i enlighet med den så kallade skyddsplikten, att följa din läkares rekommendationer och instruktioner.
Studera under sjukperioden
Om du har covid-19 och det kommer att påverka dina studier, kan du kontakta program/kursansvarig.
Svar: Om en eller flera student eller medarbetare diagnosticerats med covid-19 får individen speciella instruktioner från sin läkare/sjukvården. Av informationen framgår vad som gäller för sjukskrivning, eventuell karantän och smittspårning. Högskolan ska inte/får inte göra egna bedömningar i dessa frågor.
Svar: Det är allas ansvar att stanna hemma om man känner sig lite förkyld. Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19, mer information finns på krisinformation.se. Som god kollega kan du påminna om detta ansvar. Kom också ihåg att symptom kan bero på annat än förkylning, till exempel allergi.
Var en bra vän och fråga om personen behöver hjälp med något. Hen kanske inte kan handla mat själv eller vill ha hjälp med något annat. Tänk på att hålla avstånd.
Om du är orolig för något gällande din boendesituation är du alltid välkommen att kontakta din hyresvärd. De finns där för att stötta sina boende.