För dig som kurs- eller programansvarig ta även del av Frågor och svar - för chefer.
Att undervisa
Svar: All undervisning och examination, där det är möjligt, ska ske via nätet eller blended, till och med den 16 januari 2022, då höstterminen avslutas.
Blended gäller framför allt för utbildningsprogram och kurser med internationell antagning. Blended ska i detta sammanhang tolkas som att undervisningsformen ska medföra att studenterna kan välja mellan nät och campus – det ska vara möjligt att medverka via båda undervisningsformerna.
Där det är möjligt, övergå till nätbaserad undervisning och examination (Intranätet).
Besök Supportcafét (Zoom) för att få hjälp med att förstå och använda högskolans digitala verktyg/lärmiljöer (Zoom, Learn, Videochat) eller mejla support@du.se
Följande aktiviteter och grupper prioriteras även fortsättningsvis för utbildning på campus:
- Examinationer som inte bedöms möjliga på distans.
- Praktiska moment/färdighetsträning eller praktisk examination.
- Nyantagna studenter på grundnivå och avancerad nivå.
- Examinationer på kurser som ligger på programmens avslutande läsår.
- Utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå som ges på engelska.
Programansvarig och Examinator har fått extraordinära befogenheter att avvika från fastställd Utbildningsplan och kursplan och efter samråd med akademichef besluta om ändrade examinationsformer och arbetsformer för kursen/programmet.
Läs mer om möjlighet att ändra utbildnings- och/eller examinationsform.
Rekommendera och uppmana studenterna att studera hemifrån om utbildningen medger det.
Tipsa gärna studenterna om Studera hemifrån där de hittar du tips och verktyg som de kan använda när de behöver studera hemifrån.
Svar: Rektor har fattat beslut om möjligheten att ändra utbildning- och/eller examinationsform. Programansvarig och Examinator har fått extraordinära befogenheter att avvika från fastställd Utbildningsplan och kursplan och efter samråd med akademichef besluta om ändrade examinationsformer och arbetsformer för kursen/programmet.
Information om rutinen finns under Nyheter på du&ja "Möjlighet att ändra utbildning- och/eller examinationsform" och hos akademisekreterare. Kursansvarig samt lärare kan kontakta supportcafeét via: samtal.du.se för stöd i övergången. Kvällstid gäller fortfarande du-se.zoom.us/my/supportcafe
Råd till dig som ska undervisa via nätet finns på sidan Undervisningsstöd
Svar: Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande munskydd som åtgärd för att hindra smittspridning.
Munskydd erbjuds vid laborationer och andra praktiska moment under utbildningen samt vid examination. Du är ansvarig för att hämta munskydd på vaktmästeriet.
Högskolans lokaler och campus
Svar: Fram till den 31 augusti 2021 är bibliotekets lokaler stängda för allmänheten. Det fysiska biblioteket är endast öppet för studenter och personal med passerkort. Kontakta oss i första hand via telefon (Borlänge: 023 - 77 81 90, Falun: 023 - 77 81 80) eller e-post bibinfo@du.se . Om du ändå besöker campus och biblioteket så tänk på att hålla avstånd till andra.
Svar: Högskolan Dalarna har vidtagit ett antal åtgärder för att möjliggöra social distansiering. Ett led i detta är självklart att undervisning främst bedrivs via nätet.
Regeringen rekommenderar lärosäten att gå över till nätbaserad undervisning
Nätbaserat och blended som utgångspunkt för våren 2021
Justerade salar på grund av covid-19
Tillträde till högskolans lokaler begränsas för allmänhet fram till och med 31 augusti 2021 genom att samtliga entréer låses. Studenter och personal har fortsatt tillgång till lokalerna med passerkort.
- Skyltar och golvmarkeringar finns på campus för att påminna om att hålla avstånd.
- Handsprit finns på flera ställen exempelvis i entréerna till respektive campus.
- I föreläsningssalar och tentamenssalar, utgår Högskolan Dalarna från bedömningar av hur många studenter som kan vara i en viss lokal så att det är möjligt att hålla smittsäkert avstånd, såväl i själva lokalen som vid in- och utpassering. Bland annat har sittplatser stängts av och det är viktigt att markeringarna får finnas kvar. I salar med flyttbara bord och stolar har dessa placerats ut med större avstånd emellan – det är viktigt att lokalerna inte möbleras om.
- I tentamenssalarna finns plexiglas uppsatt där inlämning av tentor och visning av id-kort och liknande sker.
- I receptionerna på respektive campus har plexiglas satts upp.
- Lokalvården fortsätter med extra städning.
Läs mer om justering av lokalerna och antal platser på intranätet
Tillfälligt hemarbete och arbetsmiljö
Här hittar du 10 tips som bidrar till en bra digital arbetsmiljö
Svar: De medarbetare som har möjlighet att arbeta hemifrån ska göra det. Det är viktigt att medarbetaren, liksom tidigare, först tar kontakt med sin närmaste chef för diskussion utifrån respektive situation.
Läs Arbeta hemma (Folkhälsomyndigheten)
Svar: Den chef har ansvar för verksamheten måste ta ställning till hur verksamheten organiseras och var arbetet ska bedrivas. Det är den närmaste chefen som ansvarar för att ta beslut om arbetet ska utföras på plats eller i hemmet, helt eller delvis. Högskolans ledning uppmanar chefer att skapa utrymme för att medarbetarna kan jobba tillfälligt hemifrån. Se nyheten Covid-19 anpassningen fortsätter till och med 31 augusti.
Det är viktigt att chef och medarbetare tillsammans resonerar om förutsättningarna för eventuellt tillfälligt hemarbete och behoven i verksamheten och hittar överenskommelser som fungerar i respektive verksamhet.
Detta innebär att beslut som tas kan komma att vara olika då förutsättningarna varierar i verksamheten, liksom enskilda personers behov och förutsättningar varierar.
Svar: Ja, om du följer högskolans rekommendationer om vad avser tillfälligt hemarbete och att din chef godkänt att du arbetar hemifrån.
Svar: Arbetsgivaren har ansvar för din arbetsmiljö, oavsett var arbetet utförs. Det innebär att arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön även när arbetet utförs i hemmet. Samtidigt som det formella ansvaret för arbetsmiljön är oförändrat, säger arbetsmiljölagen att arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö.
Arbetsgivarens ansvar vid arbete hemifrån (Arbetsgivarverket)
Arbetstagarens ansvar vid arbete hemifrån (Arbetsgivarverket)
Svar: Genom våra kollektivavtal omfattas alla anställda av vissa försäkringar. Vid en eventuell arbetsskada är det PSA (personskadeavtalet genom AFA Försäkring) som är aktuell.
Till skillnad från arbete på arbetsplatsen krävs det vid tillfälligt hemarbete att olycksfallet har ett direkt samband med arbetet som utförs. Med det menas att du har skadat dig i samband med att du utför dina arbetsuppgifter. Om du till exempel skadar dig när du kokar kaffe i köket räknas det inte som ett arbetsolycksfall, även om det sker under fastställd arbetstid.
Källa: AFA Försäkring
Svar: Det är normalt att känna sig orolig, ledsen eller stressad när vardagen förändras. För dig som jobbar hemifrån innebär det att arbetsvardagen förändrats betydande eftersom du inte längre förflyttar dig fysiskt till arbetsplatsen. Men, även för dig som arbetar på arbetsplatsen ser arbetsvardagen annorlunda ut när kollegorna inte är lika närvarande. Oavsett var du arbetar ger situationen just nu helt andra förutsättningar för exempelvis social gemenskap.
Om du mår dåligt och känner att du vill ha stöd, bör du i första hand alltid vända dig till din närmaste chef, som har ansvaret över din arbetsmiljö. Du kan också själv höra av dig till företagshälsovården för att boka in ett stödsamtal med psykolog eller beteendevetare. Om du efter samtalet känner behov av att gå fler gånger, behöver du förankra det med din närmaste chef.
Vad kan jag göra själv?
Det finns också flera tips på vad du kan göra för att ta hand om dig och din psykiska hälsa:
- Att vara öppen och prata. Berätta om dina reaktioner för den som vill lyssna.
- Avslappningsövningar. Yoga, meditationsövningar och korta övningar med djupandning kan kraftigt minska stresshormoner.
- Att skriva av sig. Det kan räcka att skriva 10 till 15 minuter per gång, vid tre till fem tillfällen. Skriv utan att tänka på språk och formuleringar, läs det senare eller inte alls. Det är mest effektivt att skriva för hand, men går också bra att skriva på datorn.
- Promenera, gärna i naturen.
- Idrott och motion. Rörelse är både förebyggande och läkande mot stress.
- Skaffa kunskap. Att ha kunskap om vanliga stressreaktioner och strategier för att bemästra dem ger ökad känsla av kontroll.
- Om du känner oro för det nya coronaviruset — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
- Stödlista psykisk hälsa i kristider (Uppdragpsykiskhalsa.se)
Det kan också vara en god idé att se över din digitala arbetsmiljö. Här hittar du 10 tips som bidrar till en bra digital arbetsmiljö
Svar: Högskolan Dalarna bekostar inte kontorsutrustning för ett hemmakontor. I dialog med din närmaste chef är det tillåtet att ta med sig följande hem:
- Dator
- Datorskärm
- Dockstation till dator
- Mus
- Tangentbord
- Kontorsstol
- Headset
- Bordsmickrofon (Jabra)
Högskolan bekostar inte några transporter och ombesörjer inte heller dessa. Du behöver därför ordna med transporten av detta på egen hand; till ditt hem och sedan tillbaka till arbetsplatsen. Skulle skärmen gå sönder står arbetsgivaren för kostnaden, under förutsättning att normal försiktighet har iakttagits.
Arbetsgivaren har i nuläget gjort bedömningen att det i normalfallet är möjligt att genom att vara noga med pauser och pausövningar i de allra flesta fall undvika allvarliga problem. Den som har kända problem sedan tidigare med koppling till arbetsställningen, eller inte lyckas få det att fungera trots pauser och övningar, uppmanas att kontakta sin närmaste chef.
Svar: Du kan komma åt de flesta system hemifrån utan att göra något särskilt, men om du till exempel behöver komma åt dokument i din hemkatalog eller gemensam mapp utifrån måste du använda fjärranslutning (VPN). VPN är tillgängligt för alla medarbetare.
I FAQ:n för it-frågor finns en enkel guide för hur du kopplar upp mot VPN.
Mer information om VPN och när du ska använda det
Svar: Man får inte post Högskolan Dalarnas kuvert på de “vanliga postlådorna” på stan. Detta eftersom högskolan har förfrankerade kuvert och då gäller streckkoden som porto endast när det hämtas från högskolans lokaler eller vid inlämning hos PostNords företagscenter.
Sjukdom
Svar: För testning av eventuellt pågående infektion av covid-19 hänvisar vi till den ordinarie allmänna hälso- och sjukvården. För mer information, läs på 1177.se och sök upp din egen region.
Svar: Det är allas ansvar att stanna hemma om man känner sig lite förkyld. Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19, något som du kan läsa mer om på krisinformation.se. Som god kollega kan du påminna om detta ansvar. Prata med din närmsta chef om kollegans symptom gör att du inte vill vara på jobbet. Kom också ihåg att symptom kan bero på annat än förkylning, till exempel allergi.
Svar: Ja, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska alla som känner sig sjuka stanna hemma. Vi rekommenderar dig att följa de uppdaterade råd som Folkhälsomyndigheten ger.
Folkhälsomyndighetens sida Frågor och svar om covid-19 (coronavirus)
Svar: Om du som anställd misstänker att du skulle kunna vara smittad av covid-19 ombeds du i första hand kontakta vården enligt de riktlinjer som vården angett. Meddela även din närmaste chef om du är sjuk.
Aktuell information åtgärder på socialförsäkringsområdethittar du på Regeringskansliets hemsida samt på Försäkringskassans hemsida.
Svar: Om du har sjukdomssymptom, som du misstänker kan bero på Covid-19, ta kontakt med sjukvården för provtagning. Provtagningen är kostnadsfri och du ska hålla dig hemma tills du har fått provsvaren. Läs mer på 1177 Vårdguiden.
Svar: Det är läkaren och vården som avgör vem eller vilka som en smittad måste informera. Men om du frivilligt eller enligt instruktion från vården, lämnar informationen till din chef. På det sättet kan Högskolan ge smittskyddsläkaren en samlad bild av covid-19-läget bland medarbetarna.
Svar: Om någon i ditt hushåll uppvisar symptom bör du fråga din chef om det går bra att arbeta hemma eller i lämplig lokal tills dess att smittorisken inte längre är aktuell.
Svar: Om någon i ditt hushåll har bekräftad covid-19 ska du arbeta hemma. Observera att för boende i Dalarna gäller familjekarantän.
Övriga frågor
Svar: Ja, alla tjänsteresor ska godkännas av närmaste chef. Högskolan Dalarna följer Utrikesdepartementets (UD) rekommendationer kring utlandsresor och har beslutat att inga tjänsteresor till länder som UD avråder från att resa till, ska göras.
- Ändringar av avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder (förlängd avrådan 2020-11-09)
Om tjänsteresa, av särskilda skäl, ändå måste genomföras till något av de länder som UD avråder från att resa till, ska resan först godkännas av rektor. Avrådan gäller såväl medarbetare som studenter.
För att avboka din resa, kontakta alltid högskolans upphandlade resebyrå Lingmerths för att få information om vad som gäller i varje enskilt ärende och för detaljerad information om aktuellt regelverk.
Svar: Nej, högskolan kan inte stoppa din privata resa. Högskolan avråder alla medarbetare och studenter att resa till länder där Utrikesdepartementets avrådan för icke nödvändiga resor (förlängd avrådan 2020-11-09) gäller. Vid privata resor gäller det medborgaransvar som anges i 2 kap. 2 § Smittskyddslagen.