Headset, webkamera

Högskolan har som standard headset, en bordsmikrofon samt en webkamera.

Detta riktar sig till högskolans personal.

Både headset, bordsmikrofon samt webbkamera finns att hämta hos NGL-centrum i Borlänge eller Falun. Det interndebiteras så vi behöver ditt namn, e-post samt ditt objektnummer

Headset

Ett headset är egentligen ett par hörlurar med inbyggd mikrofon.

Vi har Logitech H390 som ansluts via USB. Datorn känner igen det inom 30 sekunder.

En del som bär glasögon tycker att det kan klämma åt lite. Det är tyvärr ett problem som de flesta headset ger.

Ljudkvaliten på mikrofonen är bra.

Specifikationer (tillverkarens hemsida).

Högskolans dator har inbyggd högtalare och mikrofon men dess ljudkvalitet är klart sämre än med ett headset.

Pris: 250 kronor.

Headset, H390 från Logitech.

Bordsmikrofon (Jabra)

En högtalare med inbyggd mikrofon.

Vi har Jabra 410 som ansluts via USB. Datorn känner igen det inom 30 sekunder.

Högtalaren och mikrofonen fungerar inom maximalt 4 meter. Det beror lite på hur röststark du är. Ska du sitta i ett rum med studenter som ska spelas in så sätt de som inte talar så högt närmare mikrofonen, om det är tänkt att de ska höras. Generellt: håll dig så nära den som är praktiskt möjligt.

Rekommendationen är att ha den på bordet framför skärmen när du är i samtal, ungefär 60-80 cm ifrån dig.

Tänk också på att andra ljud hörs högre än om du använder headset, t.ex. om någon i närheten prasslar med papper.

Nackdelen är att mikrofonen inte ger lika bra ljud som ett headset ger.

Specifikationer (pdf från tillverkaren).

Pris: 600 kronor.

Bordsmikrofon, Jabra 410

Webbkamera

Högskolans bärbara datorer har en inbyggd kamera men använder du en annan skärm bör du ha en extern kamera. Den inbyggda kameran fungerar fortfarande men det ser lite konstigt ut för de andra deltagarna.

Vi har Logitech B525 som ansluts via USB. Datorn känner igen det inom 30 sekunder.

Bilden är bra och stödjer hög upplösning (1080p).

Den finns en mikrofon i den, men den är inte lika bra som en bordsmikrofon eller ett headset.

Specifikationer (tillverkarens hemsida).

Pris: 350 kronor.