Forskningsprojekt: Kollektivhus i tredje åldern

Projektledare
Deltagare
Marika Marusarz
Päivi Turunen
Projektperiod
-
Projektstatus
Avslutat
Beskrivning
Syftet med studien är att undersöka nya typer boendeformer som har startats av boende i tredje åldern. Den form av boende som fokuseras i studien är är ett kollektivhus i en mindre kommun. Huset har också betecknats som ett gemenskapsboende. Denna typ av boende har startats av samhällsentreprenörer i tredje åldern och bedrivs i koperativ form. Studien innehåller tre delar: en kort beskrivning av kollektivhusens historia och dess uttrycksformer, en redogörelse för de motiv som initiativtagarna har för att starta ett gemenskapsboende samt en redogörelse för en intervjustudie av hur en grupp människor i tredje åldern boende i kollektivhus upplever att bo och leva där.
Studien består av en litteratur- och en intervjustudie. Litteraturstudien koncentreras på på begreppen kollektivhus och tredje åldern. Intervjustudien grundar sig på initiativtagarnas motiv samt några boendes upplevelser av boendet och åldrandet i ett kollektivhus. En bakomliggande orsak med studien är att undersöka hur intervjupersonerna anser sig vara inspirerade och påverkade av en ny typ av boende i relation till deras ålder.
Urvalet i undersökningen är människor i tredje åldern boende i ett kollektivhus i en medelstor svensk stad. För att få svar på frågeställningarna används en kvalitativ metod med litteraturstudier och narrativ ansats.
Nyckelord
Kollektivhus, gemensamhetsboende, tredje åldern
Forskningsprofil
Hälsa och välfärd
Ämne
Vårdvetenskap inr omvårdnad
Finansiärer