Forskningsprojekt: Integrerad lokal äldreomsorg: En interaktiv studie bland äldre äldre i tre kommuner i Sverige.

Projektledare
Marika Marusarz
Deltagare
Päivi Turunen
Projektperiod
-
Projektstatus
Avslutat
Beskrivning
Demografiska prognoser visar att andelen äldre ökar dramatiskt nationellt och lokalt under de närmaste 30 åren. Denna ökning kombinerad med rådande resurs- och tidsbrist kommer att ställa nya krav på kommuner, organisationer och enskilda för att kunna erbjuda vård habilitering och omsorg åt det ökande antalet äldre äldre (80+). Samhällsforskningen har visat att vård-, habiliterings- och omsorgsinsatserna inte är optimalt integrerade mellan skilda samhällssektorer samt serviceproducenter och -givare.

Det övergripande målet är att interaktivt utveckla såväl den praktiska som den teoretiska grunden för fortsatt metodutveckling av integrerade insatser till äldre äldre. I fokus står vad som främjar och hindrar en integration av lokal vård, habilitering och omsorg.

Projektet ska bedrivas i tre olika typer av kommuner i Dalarna: en centralort, en tätort och en glesbygdskommun. Projektet har ett praktiknära studieobjekt med lokala försök och projekt med integrerad vård, habilitering och omsorg på lokalsamhällesnivå. Mer specifikt har projektet fokus på de äldre äldre och deras könsspecifika upplevelser av integrerad vård, habilitering och omsorg.

Projektet är ett tvärvetenskapligt och -professionellt forskningsprojekt där olika intressenter involveras i kunskapsutvecklingen. Den teoretiska utgångspunkten härstammar från teoribildningen kring äldreomsorg, lokal omsorg samt integrerad omvårdnad, habilitering och omsorg.

Studien omfattar en begreppsstudie, en syntes av forskningsresultat, en kartläggning av aktuella exempel på integrerad vård, habilitering och omsorg samt en intervjustudie med äldre äldre om deras könsspecifika upplevelser av den integrerade omsorgen. Studien kommer att mynna i en jämförelse av vad som hindrar och främjar integrationen. Studieresultaten kommer att kunna användas i forskning, utbildning och praktisk verksamhet med kvalitetsförbättrande insatser för de äldre äldre.
Nyckelord
lokal omsorg, Community Care
Forskningsprofil
Hälsa och välfärd
Ämne
Vårdvetenskap inr omvårdnad
Finansiärer