Forskningsprojekt: Beteendemedicinska modeller för prediktion och förändring av patienters munhälsobeteende vid parodontal behandling.

Projektledare
Per Lindberg, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Uppsala universitet
Deltagare
Kerstin Öhrn
Birgitta Jönsson, Institutionen för folkhälso- pch vårdvetenskap Uppsala universitet
Timothy Newton, Dental Institute at Guy´s King´s & St Thomas´Hospital King´s College, London
Nils Oscarson, Socialstyrelsen
Projektperiod
-
Projektstatus
Avslutat
Beskrivning
Syftet med denna studie är att testa om en beteendemedicinsk undervisningsmodell underlättar för patienter med parodontit att förbättra sin munhygien och munhälsa. Dessutom ska vi undersöka faktorer av betydelse för att förutsäga munhygienvanor.
Parodontit drabbar ca 40 % av den vuxna befolkningen varav 7-20 % har grav parodontit. Det är en inflammation i de vävnader som fäster tanden i käkbenet. Sjukdomen orsakas av bakteriebeläggningar på tänderna. Hur snabbt och hur allvarliga sjukdomens följdeffekter blir beror bl.a. av munhygien, immunförsvar, genetisk påverkan, rökning och stress. Symtom på sjukdomen är blödande tandkött och lösa tänder. Behandlingen inriktas på att avlägsna bakteriebeläggningar genom noggrann munhygien. Patientens medverkan är därför av avgörande betydelse. Därtill behöver tandsten avlägsnas och ibland även operation.
Den modell som testas ger patienten större delaktighet i behandlingen. Det motiverande samtalet handlar om kunskap om sjukdomen och hur man uppnår en förbättrad munhälsa. Patienten kommer med stöd från tandhygienisten att själv formulera mål för egenvård. Träning av rengöringsteknik samt självregistrering av beteendet för att stärka individens förmåga till egenvård ingår.
Studien ska pågå i två år, med kontroller efter 3, 6 och 12 månader. Då undersöks förekomst av bakterier, blödande tandkött samt fördjupade tandköttsfickor. Dessutom ska munhygienvanor, patienternas upplevda livskvalitet, tilltro till egen förmåga, förändringsbenägenhet samt inställning till behandlande tandhygienist bedömas med hjälp av frågeformulär. Totalt kommer 110 patienter att ingå i studien indelade i försöks- och kontrollgrupp. Det långsiktiga målet med studien är att förbättra metoderna för patienters medverkan till en god munhälsa. Men resultatet kommer också att ge ökad kunskap om vilka faktorer som påverkar patienters munhälsobeteende. Det traditionella medicinska synsättet blir därmed kompletterat med ett beteendevetenskapligt synsätt.
Nyckelord
parodontit, beteendemedicinska modeller, motiverande samtal, munhygien
Forskningsprofil
Hälsa och välfärd
Ämne
Vårdvetenskap med inriktning mot munhälsa
Finansiärer
Högskolan Dalarna
Vetenskapsrådet
Publikationer