Smärta kostar!

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Men hur mycket?
Vi vet att smärta gör ont. Vi vet att olika smärta gör olika ont och att smärta gör olika ont på olika personer. Men hur mycket kostar långvarig smärta egentligen? I pengar?

Man skulle ju kunna göra en egen beräkning på vad ens egen smärta kostar i form av piller, massage, förlorad arbetsinkomst, fysioterapi eller akupunktur. Men det är inte det som det här handlar om. Det handlar om hur mycket smärta kostar samhället om man räknar in kostnader för vård, rehabiliteringsinsatser, sjukskrivningar och så vidare. Detta inkluderar alltså kostnader för företag och staten.

Vad tror ni då att smärta kostar?

Inom EU beräknas kostnaderna för långvarig smärta vara ungefär 560 miljarder dollar, alltså svindlande 5 200 miljarder kronor! Och enligt uträkningar från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) är kostnaden för långvarig smärta i Sverige varje år 90 miljarder kronor. Hur många nollor är det inte i den summan? (jättemånga, 90 000 000 000). De stora kostnaderna är indirekta, det vill säga kostnader för sjukskrivningar och förtidspensioneringar som står för mellan 50 och 90 procent av alla kostnader.

Jomen, enligt uträkningar från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering är kostnaden för smärta i Sverige varje år 90 miljarder kronor. Hur många nollor är det inte i den summan? (jättemånga, 90 000 000 000)

För att få nån uppfattning om hur mycket pengar det är så kan vi säga så här: 90 miljarder svenska kronor är vad försvarsmakten, rättsväsendet och polisen kostar varje år.

Vi kan också säga så här:

  • För 90 miljarder kronor får du ungefär sex miljarder kaffekoppar på fiket i biblioteket campus Falun (om du kör vanligt kaffe, vill du ha en cappuccino är det något färre).
  • För 90 miljarder kronor kan du ta bussen mellan Campus Falun och Campus Borlänge fram och tillbaka drygt en miljard gånger.
  • För 90 miljarder kronor kan du åka på en hundradagars lyxkryssning jorden runt drygt 500 000 gånger.
  • För 90 miljarder kronor kan du köpa ungefär 25 000 villor som kostar runt 3,5 miljoner.

Den största sedeln vi har i Sverige är 1000-kronorssedeln som pryds av Dag Hammarskjöld. Sedeln är enligt Riksbanken 125 mikrometer tjock. Staplar du de här 90 miljarderna i tusenkronorssedlar på varann får du en liten nätt stapel på drygt en mil.

I Dalarna uppgår kostnaderna för smärta till ungefär 2,5 miljarder kronor. Det känns ju nästan som en behändig summa att hantera (räcker bara till drygt 700 villor och en tusensedelspelare på sisådär 300 meter). 

Visst är det bra att det bedrivs forskning på hur vi kan minska smärta och förbättra för alla personer med långvarig smärta?

Senast granskad:
Senast granskad: