Så nära Nobel man kan komma

För några veckor sedan var det glitter och glamour in da house. Det var nämligen dags för akademisk högtid för Högskolan Dalarna. Doktorer skulle promoveras, docenter uppmärksammas, professorer installeras och som kronan på verket skulle även högskolans rektor installeras.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Förberedelserna har varit många och långa (tro mig, jag vet!).

En massa uppklädda och glada gäster fanns på plats och firade av alla dessa kompetenta och intelligenta människor som presterat akademiskt.

Det är en speciell värld det här. Den akademiska. Med traditionerna. Med symbolerna. Men det är också roligt. Hur ofta får man egentligen dra på sig en paljettig klänning och festa loss med massa människor i frack och hatt eller krans? Alldeles för sällan. 

För mig som inte är i akademin på det sättet kanske ändå inte riktigt förstår. Jag kommer aldrig få den där hatten, den där ringen, den där titeln (och det är helt okej). Men vad betyder egentligen symbolerna? Jag pratade med en vän som gjort forskarkarriär på flera lärosäten i södra Sverige. Hon berättade att när hon var anställd på ett av universiteten märkte hon att hon fick en helt annan respekt av sina kollegor när hon hade sin doktorsring på sig. När hon beställt den från ett tidigare lärosäte hade hon ingen aning om att den skulle få sån betydelse och att hon skulle använda den så ofta. När hon sen bytte universitet igen var det ingen som la märke till om hon hade den där ringen på sig eller inte. Så de här symbolernas värde verkar variera mellan olika lärosäten och kanske till och med institutioner, akademier och avdelningar. Jag föreslog att hon istället dagligen skulle börja bära sin doktorshatt till vardags. Tala om statement liksom!

Den akademiska högtiden på Galaxen i Borlänge var lyckad och rolig, men eftersom jag inte fick gå upp på någon scen och ta emot vare sig det ena eller andra frågade jag två som var med.

Renée Flacking blev professor i pediatrisk omvårdnad:

Hur kändes det att bli professor?

Det känns bra och jag känner mig glad över det ansvar det medför. Jag kommer att hålla på med det jag gör i många år framåt och det är framför allt det som känns roligt – den forskning jag kan göra inom neonatalvård och det jag kan bidra med till Högskolan Dalarna.

Är akademiska traditioner viktiga?

Akademiska traditioner kan ju inbegripa mycket så, ja, vissa traditioner är viktiga. Framför allt de som handlar om att nå ut till allmänheten och visa vilken forskning som pågår – spikning av avhandlingar, disputationer, installationsföreläsningar. Jag kan nog tycka att vi på Högskolan Dalarna har en bra nivå på våra akademiska traditioner – de känns fräscha!

Är det roligt med dessa akademiska traditioner?

Jag tycker att en ska ta alla chanser till att fira! Jag tycker nog att det känns lättare och roligare att fira andra än att bli firad själv men jag hade en vansinnigt trevlig högtidsdag och kväll – mycket för att min man och mina tre barn var med och tjoade och firade! 

Erik Backman har blivit docent i pedagogik med inriktning mot idrottsvetenskap

Hur kändes det att bli docent?

Själva utnämningen kändes ärofylld och högtidlig. Nu var ju själva högtiden cirka ett år efter det att min docenturbefordran beslutades så därför har jag ju haft tid att smälta det lite, och också påbörja uppdrag kopplade till docenturen. Men utnämningen kändes inte mindre högtidlig och viktig för det.

Är akademiska traditioner viktiga? 

Ja, jag tror det är viktigt att behålla lite av de traditioner som finns inom akademin, inte minst när utvecklingen går mot att traditioner blir mindre och mindre viktiga i samhället generellt sett. För min del kändes det som att man får en känsla av att vara en del av en större akademisk kontext och något som också är historiskt förankrad. Det är ju också ett tillfälle att hinna prata lite med andra forskare på högskolan som man inte träffar så ofta annars.  

Är det roligt med dessa akademiska traditioner?

Det är en högtid så jag skulle snarare beskriva den som festlig. Om den är rolig är ju relativt. För min del var kvällen rolig.

 

Får du inte nog av akademiska högtiden kan du alltid läsa mer om årets högtid här.

Senast granskad:
Senast granskad: