Det här är Linda!

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nu är det dags att lära känna Linda Vixner. Linda är expert på smärta och ansvarig för forskningsprojekt som rör smärta och smärtrehabilitering.

Linda Vixner.jpgNamn: Linda Vixner

Ålder: 47

Var kommer du ifrån: Jag är född och uppvuxen i Orsa

Utbildning: Jag disputerade 2015 på Karolinska Institutet med en avhandling om akupunktur som smärtlindring under förlossning. Min sjukgymnastexamen tog jag 1997 på Linköpings Universitet och jag har också en fil.kand i Systemvetenskap från 1994 från Högskolan Dalarna.

Hur länge har du varit på DU?

Jag började som student 1991 och sedan återkom jag hit som lärare 2007.

Varför blev du forskare och varför är det så kul?

Om man som jag ”vill veta hur det är” eller ofta funderar på ”vilket det smartaste sättet att lösa något på” så är forskning perfekt. Om man dessutom gillar att arbeta med personer som är mycket kompetenta och väldigt kunniga inom sina områden och som bidrar till att jag själv utvecklas och utmanas så finns inget bättre yrke. Att få ha ett arbete som känns meningsfullt och där jag kan göra skillnad och förbättra för andra är också en viktig faktor som gör att jag trivs så bra med att vara forskare.

När jag arbetat på Högskolan Dalarna något år fick jag chansens att gå in som doktorand i ett forskningsprojekt om akupunktur som smärtlindring under förlossning. Detta projekt passade mig perfekt eftersom jag hade arbetat kliniskt under många år som sjukgymnast med bland annat akupunktur och jag var intresserad av just smärta och kvinnors hälsa.

Jag ville också lära mig mer om forskningsprocessen och det vetenskapliga arbetssättet, och att få genomföra en forskarutbildning var en dröm sedan länge.

Jag gillar dessutom att få undervisa, och att handleda doktorander är en av de roligaste uppgifterna.

Jag är en person som lätt kan tröttna på arbetsuppgifter som blir rutinmässiga. Men i arbetet som forskare är det ingen större risk för att hamna i en sådan situation då jag ofta snarare har känslan av att vara ny på jobbet med helt nya arbetsuppgifter och nya projekt som ska genomföras. Det blir helt enkelt aldrig långtråkigt.

Vad är det värsta med att vara forskare?

Om det finns något ”värsta” med att vara forskare så är det möjligen all administration. Att hålla koll på exempelvis personuppgiftsbiträdesavtal och budgetar är väl inte de roligaste arbetsuppgifterna.

Vad skulle du göra om du inte forskade?

Haha, eftersom jag uppenbarligen är en helt o-crazy person så skulle jag studera på heltid. Om jag hade fått lön för att gå i skolan hade det varit mitt självklara yrke. Jag skulle gärna läsa allt från historia och filosofi till fysik och statsvetenskap. Det kanske är därför jag är forskare? Så nära att studera på heltid man kan komma :-)

Vad har du för intressen?

Jag tycker om att träna och försöker göra det regelbundet. Eftersom jag uppenbarligen är en person som lätt tröttnar på saker som blir rutin är det tur att jag hittat en träningsform som hela tiden utmanar och är väldigt varierad. Jag har sedan sju år tillbaka tränat CrossFit som är en blandning av styrkelyft, tyngdlyftning, gymnastik och konditionsträning.

Har du några dolda talanger?

Om det är en talang vet jag inte, kanske snarare bra genetiska förutsättningar, men jag är ganska stark. Jag har flera SM-guld i styrkelyft för veteraner samt ett VM brons i bänkpress för veteraner. Jag är dessutom otroligt bra på att hugga ved.

Vilket skulle vara ditt drömforskningsprojekt att arbeta med?

Svår fråga, det beror lite på. Å ena sidan skulle ett drömforskningsprojekt kunna definieras av resultatet av forskningen, exempelvis att hitta ett sätt att helt förhindra att cancer uppkommer, som gör att vi i framtiden skulle kunna säga att ”minns du förr i tiden när människor drabbades av cancer…”. Men ett drömforskningsprojekt skulle också kunna vara ett projekt där själva forskningsmetoderna är spännande. Där man kan använda nya sätt att observera eller mäta, eller helt nya sätt analysera data som gör att vi kan komma närmare lösningar på olika problem. Eller så skulle ett drömforskningsprojekt kunna vara ett projekt där jag får chansen att samarbeta med kloka och kunniga medarbetare, lite som jag har det i dag :-)

Vilken är den konstigaste/märkligaste/häftigaste forskningen du hört talas om?

Jag brukar följa de årliga utnämningarna av Ig® Nobelpriset som delas ut för att de "först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter”. Där finns en del riktiga guldkorn vad gäller både konstig och märklig forskning men samtidigt också väldigt roliga forskningsprojekt. www.improbable.com/ig/

Hur kommer det sig att du intresserade dig för just smärta?

När jag arbetade kliniskt som sjukgymnast träffade jag väldigt många personer med smärta, och jag tyckte det var ganska svårt ibland. Jag kände mig ofta otillräcklig, det gjorde att jag bestämde mig för att helt enkelt bli mycket bättre på smärta. Att förbättra mina kunskaper om just smärta. Och som med mycket annat, när man börjar fördjupa sig i ett ämne inser man att man behöver veta mer och så tar nyfikenheten över, ”hur är det egentligen med….”, ”vilket är det bästa sättet….”, och så är man fast.

Hur lindrar du själv huvudvärk/träningsvärk eller en stukad fot?

Själv brukar jag försöka hantera olika smärttillstånd med att röra på mig och träna, det brukar hjälpa för de flesta vardagliga smärtor som huvudvärk och tillfälliga ryggsmärtor och liknande. En stukad fot behandlas bäst direkt i det akuta skedet med en elastisk linda och därefter med att träna upp funktionen i fotleden igen.

Senast granskad:
Senast granskad: