Ida har läst audiovisuell produktion för scen och event

– Utbildningen har gett mig kunskap och kompetens som jag aldrig trodde att jag skulle få, säger Ida.

Porträttbild

Jag valde utbildningen för att jag blev så intresserad av förhållandet mellan ljud och bild efter att ha läst filmmusik i Stockholm. Jag visste också att jag ville jobba kreativt med både ljud, musik och video men kände att jag saknade verktygen. Audiovisuell produktion är en utbildning med konstnärlig inriktning och med stort fokus på det praktiska, vilket tilltalade mig direkt. Det kändes solklart att söka den utbildningen.

Jag har trivts enormt bra, utbildningen har gett mig kunskap och kompetens som jag aldrig trodde att jag skulle få. En annan bidragande faktor har varit den fina sammanhållningen mellan både klasskamrater, andra studenter och lärare. Tillgång till bra lokaler och teknik har också varit viktigt för min personliga utveckling.

För mig kändes det viktigt att utbildningen skulle ha en konstnärlig inriktning med fokus på eget kreativt skapande och Högskolan Dalarna erbjöd en sådan utbildning som jag inte kunde hitta någon annanstans i landet. Den är unik i sitt slag och därför valde jag Högskolan Dalarna.

Jag gillar att man har nära till allt i Falun, nära till vännerna, fin natur, nöjen och skolan. En av de bästa sakerna med staden är helt klart dess historiska platser. Stora stöten och Falu koppargruva är bland det häftigaste jag sett.

På fritiden får jag ofta impulser att skapa och har många idéer på stora projekt jag vill genomföra, både tillsammans med studiekamrater och själv. Därför kan det bli så att jag spenderar en del tid framför datorn och experimenterar i olika mjukvaruprogram. Men jag gillar även att skapa mer “hands on”, teckna, göra musik eller snickra ihop något litet när jag får chansen. Jag älskar även att vara ute när det är fint väder och ha picknick.

Min dröm är att få arbeta som audiovisuell konstnär och få möjligheten att ställa ut och visa upp mina egna konstverk och installationer. Men jag skulle också verkligen vilja jobba med videoscenografi till opera, dans, teater och/eller artistframträdanden.

Branschen jag vill ge mig in i är mansdominerad och det vill jag absolut vara med och förändra, som så många andra branscher behöver det bli jämställt även för oss. Att vara verksam inom det här området kräver också att man har en viss teknisk kompetens och jag upplever ofta att andra förutsätter att jag, som kvinna, inte har den kompetensen utan folk vänder sig helt enkelt till en man i sådana situationer. Utöver det är det en rätt ung bransch och många vet inte vad det är jag sysslar med. Det känns spännande att vara en del av och få chansen att påverka ett yrkesområde som hela tiden växer. Yrket börjar även med stormsteg ta sig in inom olika områden och det skapar allt fler möjligheter för oss som audiovisuella producenter eller konstnärer.

Ett tips till de som ska välja utbildning är att inte ha för bråttom. Det är ett stort val man gör när man ska välja utbildning och jag funderade i många år på vad jag ville göra, vilket var tur för idag kan jag inte se mig själv göra något annat än just det jag har utbildat mig till.

Senast granskad:
Senast granskad: