Carl läser högskoleingenjörsprogram i hållbara energisystem

– Jag har alltid varit intresserad av teknik, miljö och energi, säger Carl.

Porträttbild

Du har deltagit i något som kallas Eximus-projektet, vad är det? 

– Eximus-projektet går ut på att bygga ett energieffektivt rälsburet fordon och ställa upp en tävling som heter Delsbo Electric. Där tävlar man mot andra skolor i energieffektiva transporter. Det finns några regler och riktlinjer att hålla sig till, men annars är det fritt att komma på egna lösningar för att göra sitt fordon så energieffektivt som möjligt.

Hur gör man för att vara med i Eximus?

– För att vara med i Eximus behöver man läsa andra året på något av Högskolan Dalarnas ingenjörsprogram. Då kan man höra av sig till antingen prefekten eller ansvarig för det som heter Teknikerjakten för att anmäla intresse.

Vad fick dig att välja programmet och Högskolan Dalarna?

– Jag har alltid varit intresserad av teknik, miljö och energi. Intresset har dessutom stärkts när det pratats mycket om klimatförändringar och energibrist i världen. Att plugga till Energiingenjör är en bra grund för att vara med och tackla dessa utmaningar som mänskligheten står inför. 

– Anledningen till att jag valde att studera vid Högskolan Dalarna är för att jag bor i närheten. Jag har även hört gott om ingenjörsprogrammen här från några bekanta.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Det jag tycker är bäst är alla de praktiska moment som ingår i utbildningen. Det är alltid lärorikt att applicera inlärd teori i praktiken. Om man bara lär sig saker från en bok kan man förlora lärdomen av de praktiska utmaningarna som även ingår i nästan alla områden.

Slutligen, har du något tips till blivande studenter på Högskolan Dalarna?

– Jag tycker det är viktigt att plugga tillsammans med folk. Det blir lättare när man kan hjälpas åt att lösa problem, särskilt när de kommer till de svårare kurserna i programmet. Ett annat tips är att försöka strukturera upp sina studier. Se till att lägga ner de timmarna du behöver under kursens gång så slipper man få kraftig tenta-ångest!

Senast granskad:
Senast granskad: