Kursplan

Aktivitet och ätande

Kurskod
AVÅ23Z
Poäng
7,5 högskolepoäng
Nivå
Avancerad nivå
Institution
Institutionen för hälsa och välfärd
Ämnestillhörighet
Omvårdnad (OMV)
Ämnesgrupp
Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap
Utbildningsområde
Vårdområdet, 100%
Kursen kan ingå i följande huvudområde(n)
Omvårdnad1
Fördjupningsbeteckning för respektive huvudområde
1A1N
Fastställd
Fastställd 2020-02-13.
Kursplanen gäller fr.o.m. 2020-08-31.
Reviderad
Reviderad 2020-04-08.
Revideringen är giltig fr.o.m. 2020-04-08.

Lärandemål

Det övergripande målet är att den studerande självständigt uppnår en bredare kompetens inom vård av äldre som krävs för att kunna identifiera funktions- och aktivitetsförmåga relaterat till ätande. Vidare ska den studerande planera och genomföra vårdinsatser baserade på den äldres fysiska och psykiska förutsättningar med hänsyn tagen till miljö, kultur och etik.

Efter avslutad kurs ska den studerande självständigt kunna:

  • problematisera centrala begrepp gällande aktivitet och rehabilitering samt ätande och nutrition i äldrevården
  • reflektera över funktionsnedsättningar, aktivitet och rehabiliteringsprocessen i relation till livskvalitet
  • analysera och tillämpa ett personcentrerat förhållningssätt för att stödja aktivitet och delaktighet avseende äldre med fysiska och/eller kognitiva funktionsnedsättningar samt kommunikationsproblem
  • analysera och värdera komplexa problem relaterat till ätande, nutrition och aktivitet för äldre utifrån ett hållbarhetsperspektiv samt ett evidensbaserat, och etiskt förhållningssätt
  • analysera och värdera mätinstrument vid olika funktionsnedsättningar
  • värdera evidens inom ett område utifrån statistiskt underlag i vetenskapliga studier för att kunna argumentera för förbättringsarbete inom aktivitet och ätande hos äldre
  • diskutera sjuksköterskans ansvar att initiera och verka för samverkan med annan personal utifrån gällande regelverk.

Innehåll

I kursen studeras sjuksköterskans specifika yrkesfunktion avseende:
  • aktivitet, rehabilitering och ätande
  • näringsfysiologi, kost och kosttillägg
  • riskidentifiering och åtgärder vid risk för malnutrition
  • ätsvårigheter orsakade av t.ex. dysfagi
  • analys och värdering av mätinstrument som är användbara för sjuksköterskans bedömning av omvårdnad, aktivitet och rehabilitering
  • enteral och parenteral nutrition
  • måltidsmiljö och kultur
  • handledning.

Examinationsformer

Muntliga och skriftliga redovisningar av uppgifter individuellt och i grupp. Dessutom en individuell skriftlig rapport, muntligt försvar av denna och opponentskap av en annan studerandes rapport vid ett seminarium.

Arbetsformer

Föreläsningar och obligatoriska seminarier.

Betyg

Som betygsskala används U–G.

Betygsrapportering:

  • Seminarier, 2 hp
  • Individuell rapport, 5,5 hp

Förkunskapskrav

  • Av Socialstyrelsen utfärdad svensk legitimation som sjuksköterska och avlagd kandidatexamen i vårdvetenskap eller omvårdnad samt yrkesverksamhet som legitimerad sjuksköterska motsvarande minst 12 månaders heltidstjänstgöring

Övrigt

Kursen ingår i Specialistsjuksköterskeprogram inom vård av äldre. Kursen motsvarar AVÅ22P.