Kursplan

Mot en mer hållbar och robust turismnäring 2

Kurskod
ATR26B
Poäng
7,5 högskolepoäng
Nivå
Avancerad nivå
Institution
Institutionen för kultur och samhälle
Ämnestillhörighet
Turismvetenskap (TRU)
Ämnesgrupp
Turism- och fritidsvetenskap
Utbildningsområde
Samhällsvetenskapliga området, 100%
Kursen kan ingå i följande huvudområde(n)
Kulturgeografi1
Turismvetenskap2
Fördjupningsbeteckning för respektive huvudområde
1A1F
2A1F
Fastställd
Fastställd 2020-10-15.
Kursplanen gäller fr.o.m. 2020-10-30.

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Visa förståelse för relationen mellan kriser, resiliens och hållbarhet i besöksnäringen.
  • Beskriva olika sätt och platser inom vilka kriser kan uppstå med koppling till besöksnäringen.
  • Visa förståelse för de huvudsakliga säkerhets-och hållbarhetsutmaningarna som besöksnäringens aktörer inkl. samhälle, organisationer och individer kan ställas inför
  • Genomföra en djupgående analys av besöksnäringens komplexa system med fokus på mänskliga, teknologiska och organisatoriska faktorer.
  • Visa på förmågan att kunna reflektera över och beskriva följderna av en rad olika kriser i besöksnäringen.
  • Diskutera användbarheten av flertalet lämpliga modeller och verktyg för att skapa resiliens i besöksnäringen med fokus på framtida planering och hållbarhet.

Innehåll

Kursen utforskar hur olika aktörer förhåller sig till katastrofer utlösta av miljömässiga-, sociala- och ekonomiska kriser. Frågor rörande osäkerhet och risk i turismsystemet introduceras, liksom användning och tillämpning av resiliensmodeller och verktyg. Vidare diskuteras hållbarhet och resiliens utifrån FNs globala hållbarbetsmål utifrån tankar kring framtida hållbar planering och utveckling. Slutningen fokuserar kursen på hur vi, som individer, utvecklar personlig resiliens inför kriser.

Examinationsformer

Skriftliga inlämningsuppgifter 5 hp
Seminarier 2,5 hp

Arbetsformer

Föreläsningar, audiovisuellt material, seminarier och workshops samt diskussionsforum.

Betyg

Som betygsskala används A–F.

Seminarier, U-G.
Slutbetyget på kursen sätts efter en samlad bedömning av examinator.

Förkunskapskrav

  • Mot en mer hållbar och robust turismnäring I, 7,5 hp avancerad nivå