Huvudområde: Idrotts- och hälsovetenskap
Kursen har inga tillfällen inplanerade just nu
- Sök andra utbildningar
- Kontakta oss om du har frågor: support@du.se.
Kursens mål
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
- redogöra för människans energi- och näringsbehov
- redogöra för och kritiskt granska olika kostmönsters inverkan på hälsa och prestationsförmåga i judo
- identifiera orsaker, risker och konsekvenser av relativ energibrist (REI) bland utövare i en viktklassidrott som judo
- beskriva, analysera och diskutera olika förebyggande åtgärder mot fetma och REI
- tolka och analysera resultat från en kost- och aktivitetsregistrering och ge kostrekommendationer till judoutövare med olika behov
- identifiera och problematisera utmaningar med en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar kosthållning
- visa kunskap om förebyggandet av potentiella idrottsrelaterade skador
- utifrån ett idrottsmediciniskt perspektiv redogöra för judotränarens roll kopplat till omhändertagandet av olika idrottsskador i förhållande till andra professioner
- visa kunskap om den idrottsmedicinska rehabiliteringens upplägg med utgångspunkt i vetenskapliga rekommendationer
- utifrån gällande regelverk redogöra för och problematisera användande av prestationsfrämjande (ergogena) medel i samband med idrottsutövande.