Kurs GIH2US

Idrottsnutrition och idrottsmedicin (judo)

5 högskolepoäng
Grundnivå

Huvudområde: Idrotts- och hälsovetenskap

Kursen har inga tillfällen inplanerade just nu

Kursens mål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:

  • redogöra för människans energi- och näringsbehov
  • redogöra för och kritiskt granska olika kostmönsters inverkan på hälsa och prestationsförmåga i judo
  • identifiera orsaker, risker och konsekvenser av relativ energibrist (REI) bland utövare i en viktklassidrott som judo
  • beskriva, analysera och diskutera olika förebyggande åtgärder mot fetma och REI
  • tolka och analysera resultat från en kost- och aktivitetsregistrering och ge kostrekommendationer till judoutövare med olika behov
  • identifiera och problematisera utmaningar med en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar kosthållning
  • visa kunskap om förebyggandet av potentiella idrottsrelaterade skador
  • utifrån ett idrottsmediciniskt perspektiv redogöra för judotränarens roll kopplat till omhändertagandet av olika idrottsskador i förhållande till andra professioner
  • visa kunskap om den idrottsmedicinska rehabiliteringens upplägg med utgångspunkt i vetenskapliga rekommendationer
  • utifrån gällande regelverk redogöra för och problematisera användande av prestationsfrämjande (ergogena) medel i samband med idrottsutövande.