Nätbaserade studier

2 min läsning
Vill du ha friheten att själv bestämma när och var du vill studera? Nätbaserade studier kan vara lösningen för dig som har arbete, familj eller vill studera på distans av annat skäl.

Du som studerar via nätet kan uppfylla dina studiedrömmar även om du har familj och arbete eller inte har möjlighet att flytta av andra skäl. Du kan bo kvar på hemorten och studera med samma kvalitet som i Högskolans lokaler. Utbildningar via nätet är en av Högskolan Dalarnas styrkor och vi har lång erfarenhet inom området.

Studera där du vill

Hos oss kan du läsa både program och kurser via nätet. En del av våra utbildningar kräver regelbundna träffar på campus, andra kräver bara någon enstaka träff. Vissa av utbildningarna kan du faktiskt genomföra helt utan att besöka campus. Du kan följa utbildningen hemifrån eller från ett lokalt lärcentrum och kommunikationen mellan dig och läraren sker via olika webbaserade mötesplatser.

Många av våra studenter väljer att läsa nätbaserat för att det går att kombinera studierna med familj och yrkesarbete, även om man inte bor på högskoleorten. Nätbaserad utbildning är lika krävande som andra studier men ger dig en mycket större frihet. För dig som är motiverad att studera, kan prioritera och planera dina studier på ett effektivt sätt men också behöver frihet och flexibilitet kan studier via nätet passa bra.

Vilken utrustning behövs?

För att delta i föreläsningar och seminarier via nätet behöver du en dator med headset, mikrofon och webbkamera. Vi rekommenderar PC eller MAC och avråder från Chromebooks, Linux eller mobila enheter såsom surfplattor och mobiler.

Du behöver också en Internetuppkoppling med minst 0,5 Mbit/s hastighet i båda riktningarna, gärna högre och vi rekommenderar 2,0 Mbit/s. Vi rekommenderar en trådbunden uppkoppling, det vill säga via en nätverkskabel i datorn. Du kan mäta hastigheten på Iinternetuppkopplingen via webbsidan Bredbandskollen.

Om du inte har tillgång till utrustningen hemma kan du studera via ett lärcentrum eller ett bibliotek.

Lärcentrum – en mötesplats nära dig

Runt om i landet finns lokala lärcentrum där du som studerar via nätet kan få tillgång till teknik och praktisk hjälp i dina studier. Ett lärcentrum är en lokal mötesplats där du träffar andra studenter, vägledare, lärare och handledare. Här får du som studerar nätbaserat tillgång till bland annat lokaler och utrustning i form av videokonferensstudio, datorer med internet, bokningsbara grupprum, kopieringsmöjligheter och telefon. Här finns också personal som kan ge dig den information och hjälp du behöver. Du kan även tentera här.

Hitta ett lärcentrum nära dig

Högskolan Dalarna samarbetar med olika lärcentrum runt om i Sverige. Nitus är en sammanslutning för kommunala lärcentrum och på nitus.se kan du se vilka lärcentrum som finns närmast dig. Där hittar du också kontaktuppgifter och annan information du behöver.

Vi hjälper dig

Behöver du hjälp med teknisk utrusning eller med att komma åt de webbaserade mötesplatserna? Har du andra frågor kring nätbaserade studier?

Besök vår supportsida Hjälp & stöd

Senast granskad: