Öppet hus 2021

Vårt digitala öppet hus är till för dig och dina intressen – du bygger ditt besök helt själv utifrån vad du vill ta del av.

Välkommen

Rektor Martin Norsell hälsar dig välkommen.

Studentpanelen

Olivia, Emil, Abdi och Daniel berättar om sina studier.

Frågestund med studie- och karriärvägledare

Gymnasieeleverna Kajsa och Matilda ställer frågor till våra studie- och karriärvägledare Jenny och Camilla.

Studera på distans

Ragnar från Högskolan Dalarna berättar om nätbaserade studier.

Föreläsning

Forskaren Sverker Johansson föreläser om "Nudging – att påverka människors beslut utan att det märks".

Tack för oss!

Konferencier Joacim tackar för att tagit del av öppet hus.

Vår studiemiljö

Genom våra campusfilmer kan du få en glimt av hur studiemiljön ser ut på Högskolan Dalarna och våra campus i Falun och Borlänge.
Häng med studenten Mia på en rundtur! 

Högskolan Dalarna på en minut

Våra utbildningar

Vi erbjuder utbildning i form av 66 utbildningsprogram varav 22 på avancerad nivå och 1092 kurser som är indelade i åtta olika ämnesområden. Ta del av filmer om några av våra utbildningar, eller klicka dig vidare till något av våra utbildningsområden om du vill fördjupa dig.

Hitta din utbildning

Personal- och arbetslivsprogrammet

Tycker du om att arbeta med människor, vill medverka till att utveckla både medarbetare och organisationer är Personal- och arbetslivsprogrammet rätt för dig.

Läs mer om Personal- och arbetslivsprogrammet

Se syntolkad version av filmen

Film- och TV-produktion

Om du har som mål att arbeta inom TV och film ska du välja programmet Film- och TV-produktion. Utbildningen ger dig förutsättningarna att snabbt utvecklas i en bransch som befinner sig i ständig utveckling.

Läs mer om Film- och TV-produktion

Se syntolkad version av filmen om Film- och TV-produktion

Byggteknik

Vill du vara med att leda produktionen eller förvaltningen av framtidens hållbara byggen? Eller låter byggingenjör mer intressant? Här finns möjligheten för dig att vara med och bygga framtidens hållbara Sverige.

Läs mer om Byggteknik – Högskoleingenjörsprogram

Läs mer om Byggteknik – Produktion och förvaltning

Se syntolkad version av filmen om Byggteknik

Ljud- och musikproduktionsprogrammet

Utbildningen har en innehållsmässig bredd som speglar ljud- och musikbranschens många delområden och samtidigt ett djup som ger nödvändiga förutsättningar att hantera de utmaningar som erbjuds i framtida karriärer.

Läs mer om Ljud- och musikproduktionsprogrammet

Bygg- och samhällsplanerarprogrammet

Vill du vara med och bygga framtidens hållbara samhälle? Vår unika bygg- och samhällsplaneringsutbildning ger dig chansen. Du som väljer Bygg- och samhällsplanerarprogrammet kommer att vara med och skapa framtidens städer och samhällen för en hållbar utveckling.

Läs mer om Bygg- och samhällsplanerarprogrammet

Se syntolkad version av filmen om Bygg- och samhällsplanerarprogrammet

Högskoleingenjörsprogram i Hållbara Energisystem

Världen står idag inför ett systemskifte där vi måste gå från att utnyttja fossila bränslen till att använda förnybar energi på ett sätt som är hållbart för kommande generationer. Den här utbildningen är för dig som vill bli en del i denna omställning av teknik och samhälle.

Läs mer om Högskoleingenjörsprogram i Hållbara Energisystem

Se syntolkad version av filmen om Högskoleingenjörsprogram i Hållbara Energisystem

IT-säkerhet och mjukvarutestning – kandidatprogram

Kraven på säkra IT-lösningar för tillämpningar, applikationer och hela system växer allt mer i takt med omvärldens digitalisering. Den här utbildningen är för dig som vill bidra till ett samhälle där IT-säkerheten står i fokus genom utveckling av säkrare mjukvara genom programmering och testning.

Läs mer om IT-säkerhet och mjukvarutestning – Kandidatprogram

Se syntolkad och längre version av filmen om IT-säkerhet och mjukvarutestning

Systemvetenskapliga programmet

Du designar dagens digitala vardag och kommer att kunna analysera och utveckla både IT-system och affärsverksamheter. Med datautbildning är det du som programmerar framtiden. Det är mycket mer än webb, php, javascript, java och databaser. Systemutveckling är länken mellan IT, verksamhet och affärer.

Läs mer om Systemvetenskapliga programmet

Våra studenter berättar

Kunskap gör skillnad! Hör våra studenter berätta om livet som student på Högskolan Dalarna.

Närhet och gemenskap

Hör studenter berätta om hur det är att vara student på Högskolan Dalarna.

Kunskap för hela livet

Hör studenter berätta om hur det är att vara student på Högskolan Dalarna.

Anders – studierna förändrade hans liv

Anders fick både sitt drömjobb inom Employer branding och hittade kärleken genom att utbilda sig vid Högskolan Dalarna. Studierna förändrade hans liv!

Se syntolkad version av filmen om Anders

Elin – studierna förändrade hennes liv

Elins högskolestudier gav mersmak. Hon vidareutbildade sig och nu forskar och undervisar hon vid Högskolan Dalarna. Studierna förändrade hennes liv på fler sätt än ett!

Se syntolkad version av filmen om Elin

Våra lärare

Visste du att många av våra lärare även forskar? Det gör att våra studenter får ta del av den senaste kunskapen inom de ämnen de läser. För all vår utbildning har en grund i forskningen. Lär känna några av våra lärare och hör mer om deras forskning.

Forskning stärker våra utbildningar

Möt John Are som är lärare i byggteknik och studenten Julia som får ta del av den senaste forskningen i hennes utbildning.

Turism

Under högsäsongen femdubblas antalet invånare i Sälen. Det påverkar miljön, det lokala samhället och skapar stora transportutmaningar. Beatrice Waleghwa doktorerar inom turismvetenskap och berättar om hur de involverar lokalinvånare, turister och näringsidkare för att skapa hållbara lösningar.

Idrotts- och hälsovetenskap

Inom ishockey är förekomsten av hjärnskakningar alarmerande hög. Mikael Swarén berättar om hur forskare använder sensorer i tandskydd för att kartlägga hur mycket våld mot huvudet som ishockeyspelare utsätts för.

Byggteknik

Hur kan vi renovera våra bostäder så att de blir både energieffektiva och samtidigt trevliga och hälsosamma att bo i? Jonn Are Myhren, docent i byggteknik, kommer med tips till villaägare och fastighetsägare som ska renovera.

Omvårdnad

Vad händer när den viktigast uppgiften - att vara förälder - vänds upp och ner på en plats där allt är nytt och främmande? Fatumo Osman, docent i omvårdnad, berättar om lösningar som får stor betydelse för föräldrar, barn och samhället.

Religionsvetenskap

Uppfattningar om religion pendlar mellan ytterligheter. Å ena sidan uppfattas religion som en god civilisatorisk kraft som kan bidra till ett gemensamt samhällsbygge. Å andra sidan som konfliktdrivande och bidragande till separatism och extremism. Tomas Axelson diskuterar religionspluralism och villkoren för religiös samexistens genom förhållningssättet "disagreeing well together".

Pedagogik

Barn som kommer till Sverige från en annan social kultur har många gånger inte fått tid eller utrymme för lek. Att aktivt observera och interagera via leken kan vara ett sätt att ge stöd och skapa trygghet. Leken kan göra övergången till det nya livet mjukare.