Mentorskap för studenter

Mentorskapet ger dig ett personligt och anpassat stöd för vägledning och hur du kan gå vidare med idéer.

Grupp människor utför experiment i labbmiljö
Mentorskapet erbjuder kunskaper och stöd i produktutveckling och entreprenörskap inom flera områden. Ulrika Lundholm Ericsson

Dags att utveckla dina idéer?

Mentorskapet är ett stöd för nuvarande och tidigare studenter vid Högskolan Dalarna. Du får tillgång till:

  • en erfaren medarbetare vid högskolan, med expertis inom energiområdet, idégenerering, affärsplan, pitch, strategi, organisation, marknadsföring, ekonomi
  • kostnadsfritt stöd utifrån dina behov och ambitionsgrad
  • labresurser och material så att du kan testa din idé
  • vägledning hur du går till väga om du vill starta ett företag
  • vägledning i ekonomi, exempelvis etablering av en budget utifrån din situation. 
  • möjlighet till nätverk och branschkontakter.

Studenter om mentorskapet

Person som står inomhus i lagerlokal.

På bilden: Jannika Persson.

Tanken på att driva eget företag kändes avlägsen för Jannika Persson. Efter studier vid byggingenjörsprogrammet på Högskolan Dalarna och några år i byggbranschen dök möjligheten upp att ta över och utveckla företaget Solorder.

– Min första tanke var, törs jag ens försöka och hur gör man? Säger Jannika, som vågade och gjorde plats för företaget i garaget på den egna gården.

När hon ett halvår senare träffade en lärare på högskolan fick hon tipset om mentorskap genom Högskolan Dalarnas Energikompetenscentrum. Sagt och gjort, Jannika blev nyfiken och tog kontakt som sedan ledde till att Klaus Lorenz, med flera års erfarenhet som lärare, forskare och företagare inom solenergiteknik blev hennes mentor.

– För mig har det varit jättebra. Klaus sätt att tänka kring det företagsmässiga har gett mig mer förståelse om företagande och hur företaget kan växa. Han ställer konstant frågor, frågor som jag inte ens visste att jag borde fråga om, säger Jannika.

Företaget Solorder arbetar med elförsörjning för små anläggningar som inte är kopplade till elnätet, exempelvis anläggningar till fritidshus eller som ett komplement om elen går hemma, så kallade off-grid paket. Företaget har sin bas i Borlänge och har planer på att växa.

– Vi försöker att närma oss tillverkare och återförsäljare i övriga Europa och då är rätt kontakter väldigt viktiga. Då är det mycket värdefullt att ha tillgång till högskolans breda kompetens och kontaktnät, säger Jannika.

Mentorskapet innebär en överenskommelse mellan studenten och mentorn, om exempelvis ambitionsnivån och hur ofta man ska ses. Det finns inget krav på att samarbetet ska leda till företagande eller en specifik produkt.

– Jag tror att vi har lärt oss av varandra, jag och Klaus. Det var viktigt att ha en lära-känna-period, för att förstå varandra och hur vi fungerar och hur mycket han kan pusha mig i rollen som mentor. Det är ett fantastiskt sätt att utvärdera idéer och diskutera affärspotentialen eller tekniken bakom, säger Jannika.

Solorders webbsida (solorder.se)

En man och kvinna som står framför en vit vägg.

Bild: Per Lesse och Josefine Mattsson.

Tänk dig att starta ett företag med någon du inte känner. Det smått osannolika, men lyckosamma draget gjorde Per Lesse och Josefine Mattsson. De kände inte till varandra innan de startade företaget Ekoverken.

– Jag och Josefine kan helt olika saker och trivs fantastiskt bra ihop när vi jobbar. Det är lättare att vara två än en och även om man kan olika saker men kanske ännu viktigare att man trivs ihop, säger Per, som är kvalitetsingenjör om den något ovanliga vägen till företagande.

Företagets erbjudande är arkitektritade hus med högsta krav på miljövänlighet.

– Vi ritar och projekterar villor och fritidshus som stödjer en ekologisk och hållbar livsstil. Just nu tar vi fram koncept för nyckelfärdiga ekologiska hus till byggbranschen för att främja en positiv utveckling mot hållbart byggande, säger Josefine, inredningsarkitekt.

För de flesta innebär att bygga hus den mest betydande investeringen i sitt liv. Något Per och Josefines affärsidé tar fasta på när de kombinerar teknisk, arkitektonisk och miljömässig kompetens. De kom i kontakt med mentorskap för studenter genom kursen Bärkraftigt byggande och boende vid Högskolan Dalarna.

– Vi har gång på gång fått bekräftat att vi gör något bra utifrån den affärsidé vi har, särskilt hur vi jobbar med den. Även om vi har haft en plan, så har vår mentor knuffat oss i rätt riktning. Han och även andra har sett vad vi har behövt. Det är så uppenbart att det finns ett dynamiskt tänk hos högskolan och som har gett oss möjlighet till en bredd i stödet. I allt från varumärkesskydd till livscykelanalyser via värmepannor, takstolar och pengaflöden mellan aktörer, säger Per.

De beskriver sig själva som ”hyfsat disciplinerade” och att mentorskapet har varit en stor tillgång för ny kunskap och nya kontakter. Genom samarbete med Energikompetenscentrum (EKC) på Högskolan Dalarna säkerställer de att huskoncepten håller högsta kvalitet ur ett miljö- och klimatperspektiv.

– Bara att vilja räcker inte, det krävs också kunskap. Och kunskap kan man bara skaffa sig genom idogt arbete och nyfikenhet, där är högskolan en enorm möjlighet till bra och belagd kunskap. Vår mentor har utmanat oss, hjälpt oss att visualisera, gett oss nya kontakter, men kanske framför allt gett oss väldigt mycket bberöm. Det senare är kanske det allra viktigaste. Man behöver få veta att man tänker rätt och höra det från någon utomstående, avslutar Per.


Ekoverkens webbsida (ekoverken.se)

Person som står inomhus i ett ager.

På bilden: David Börjesson, grundare av Dalarnas Solenergigrossist.

Det var egentligen en slump att ingenjören David Börjesson kom i kontakt med Energikompetenscentrum på Högskolan Dalarna. Det ena ledde till det andra och resten är något av en solskenshistoria.

Mycket har hänt sedan företaget David Börjesson startade sitt företag i en ”skrubb” för två år sedan. Till en början gjorde David allt i företaget. Han svarade i telefon, sålde, packade och levererade varor till kunder. Nu är sju personer anställda i företaget och skrubben är utbytt mot en stor lagerlokal i Falun.

– Att starta eget passade mig bra, och en möjlighet att få utlopp för mina idéer och kunskap. Genom mentorskapet har jag fått hjälp att undersöka och utveckla företagsidén. Det har gett mig en bra grund att stå på, säger David.

Med över 15 års yrkeserfarenhet inom solenergiområdet hade under lång tid identifierat olika problem i branschen. Idén om att starta eget företag mognade fram efter att ha flyttat tillbaka till Dalarna från Stockholm.

– Jag hade tur som startade företaget i här och fick möjligheten att samarbeta med högskolans solelgrupp, med all kompetens och innovationssystem som finns knutet till dem. Särskilt i början när vi inte hade egna resurser och exempelvis fick hjälp att prova våra produkter i högskolans testmiljö, säger David.  

Företaget Dalarnas Solenergigrossist levererar nu tekniska lösningar för solel, solvärme, energilagring samt laddning, betalning och effektbalansering för laddning av elbilar. Alla system är anpassade för den svenska marknadens byggteknik och klimatförhållanden.

– Även om det låter som en solskenshistoria, så har vi gjort extremt mycket misstag på vägen. Jag tror det är misstagen som har utvecklat oss mest. Det är viktigt att ha med sig, att inte döma sig själv för hårt över misstag utan att ta lärdom av dem. En entreprenör som inte gör misstag är inte en entreprenör, säger David.

Startsida - Dalarnas Solenergigrossist (dseg.se)

Möt våra mentorer

Klaus Lorenz.png "Viktigt att få jobba med unga personer som har framtiden för sig"

"För mig som mentor handlar det om att ställa rätt frågor för att driva en process framåt. Det finns mycket att ta ställning till när en idé om en ny produkt ska bli verklighet, både tekniska utmaningar och företagsmässiga beslut. Jag har själv erfarenhet som småföretagare (jag har ägt och lett företag upp till 10 anställda) och 30 år som energiforskare och lärare vid Högskolan Dalarna. Jag vill dela med mig av min långa erfarenhet och få andra att växa. Därför är det viktigt att få jobba med unga personer som har framtiden för sig."

Klaus Lorenz undervisar i energiteknik och har flera års erfarenhet som lärare, forskare och företagare inom solenergiteknik.


Carin Nordström.png ”Jag brinner för att idéer ska växa”

"I mentorprogrammet kan personer växa, lära sig saker och utmana sig själv. Det bästa med att vara mentor är att se hur studenter utvecklas och följa deras resa, hur de knyter ihop teori från studietiden med praktiska kunskaper och idéer som håller för ett fungerande företag. Jag blir fantastiskt stolt när jag ser glädjen, lusten, kreativiteten hos studenter som jag vet har jobbat och slitit hårt för att komma närmare sina drömmar och mål. Att starta företag är enkelt, men att få det att växa och utvecklas det är oftast inte lika enkelt. Jag driver själv företag vid sidan av och vet hur tufft det kan vara, men samtidigt också hur givande och roligt det är."

Carin Nordström undervisar i entreprenörskap och innovation.


Mentorskap för studenter 

Mentorskap för studenter är en del av projektet Energiinnovation 2.0 och erbjuder studenter kunskaper och stöd i produktutveckling och entreprenörskap inom flera områden.

 

Senast granskad:
Kontakt
Hans Ersson
Verksamhetsutvecklare
Senast granskad: