Vad händer nu?

När du hittat en utbildning som du vill gå så gör du en anmälan på www.antagning.se. Du kommer då att få ett kontrollbesked på vad du anmält dig till. Du kan ändra din anmälan fram till sista anmälningsdatum, som är 17 oktober för utbildningar som ska gå vårterminen 2017 .

Varje gång du gör en ändring så får du ett nytt kontrollbesked. Efter den 17 oktober går det fortfarande att anmäla sig till utbildningarna, men de som sökt innan sista datum för anmälan kommer att få utbildningsplatserna i första hand.

Om du ska komplettera din anmälan, med t.ex. betyg som du fått efter sista anmälningsdag, så har du fram till 1 december på dig.

Welcome

I november får du ett vykort som hälsar dig välkommen till du.se/welcome. Genom att logga in med ditt personnummer kan du då komma till information om de utbildningar som du sökt på Högskolan Dalarna. OBS: Vykortet är inte ett antagningsbesked.

Urvalsprocessen

Efter sista anmälningsdag (17 oktober) börja den så kallade ”urvalsprocessen”. Där kontrolleras först och främst om du är behörig att gå utbildningen och sedan, om det finns fler sökande, vilken turordning som gäller. Det styrs av meritvärderingen. Om du vill veta mer om hur urvalet går till, gå in på  antagning.se:s sida med information om urvalsprocessen.

Antagningsbesked med svarskrav

Efter urvalsprocessen kommer den som blivit antagen att få antagningsbesked med svarskrav. Det kommer 8 december. Här står det vilka utbildningar du eventuellt har blivit antagen till och vilka som du står som reservplats på. Reservplats betyder att du har uppfyllt behörighetskraven, men att det fanns andra som hade bättre meriter och därmed kom före dig i kön.

Tacka ja

Nu är det dags för dig att agera igen. Du har nu fram till den 19 december på dig att tacka ja till de platser (kallas även ”svara på ditt antagningsbesked”) som eventuellt har erbjudits dig. Det gör du på www.antagning.se. Om du väljer att kvarstå på din restplats på någon utbildning finns det chans att du kommer in under den andra antagningsomgången som följer i början av januari. Men om du inte tackar ja till de platser där du kommit in utan att vara reserv, riskera du att bli av med de platserna.

Det kan alltså vara läge att gå in på www.du.se/welcome en gång till och lära dig mer om din utbildning så att du är säker på att du gör rätt val. Det viktiga är dock att du tackar ja i tid så att du inte blir av med din plats.

Skapa elektronisk identitet (användarkonto)

När du tackat ja till en utbildning vid Högskolan Dalarna ska du skapa ditt användarkonto här. Så här gör du:

När du ges möjlighet att aktivera din elektroniska identitet  hos oss behöver du legitimera dig.

  • Gå till activate.du.se och använd identiteten du fick på antagning.se för att legitimera dig.
  • Du kan också använda eduID. Har du inte eduID ännu? Gå till https://eduid.se/ och skaffa dig ett så är du redo! Gå sedan till activate.du.se och använd eduID. Observera att du behöver ett bekräftat eduID så var noga med att fullfölja hela processen.
  • Funkar inget av detta, tag kontakt med helpdesk via support@du.se.

Så snart du skapat ditt konto kan du börja använda ”Mina Sidor” vid Högskolan Dalarna. Här kommer du att hitta många nyttiga tjänster som du behöver under din studietid. Nu behöver du inte längre gå in på welcome, du hittar informationen på Mina sidor istället. Genom att använda vår inloggning överst till höger på www.du.se kommer du till Mina sidor.
Klicka här för instruktioner för hur du skapar att användarkonto.
Klicka här för instruktioner för hur du loggar in på Mina sidor.

Slutgiltigt antagningsbesked

För dig som hade en reservplats hoppas vi på bättre lycka vid antagningsomgång två. Nu har en ny urvalsomgång gjorts, med utgångspunkt från vilka som tackat ja till sina studier. Slutgiltigt antagningsbesked kommer 22 december.

Registrering

I mitten av augusti börjar det dra ihop sig till terminsstart och du ska nu registrera dig på de kurser och ev program du ska gå.  Ju snabbare du registrerar dig desto snabbare får du studiemedel. Du måste vara registrerad för att gå kursen.

Två veckor före kursstart öppnar kursen vanligtvis för webbregistrering.

Registreringen stängs söndagen före veckan kursen startar. Undantag finns, t ex för kurser med Fri start.

Registrerar dig gör du på ”Mina Sidor” som du når via inloggningsrutan högst upp till höger på www.du.se.
Klicka här för instruktioner för hur du registrerar dig.

Obligatorisk närvaro vid upprop!

Uppropet är en bekräftelse av din registrering. Uppropet görs av lärare vid kurstart (vanligtvis vid första lektionen/seminariet), antingen direkt på plats eller via nätet. Kolla vad som gäller för din utbildning. För att behålla din studieplats måste du närvara vid uppropet, eller i förväg meddela förhinder till Support; support@du.se,  tel 023 77 88 88.

Introduktion

Introduktionen varierar från olika program och kurser, inte minst när det gäller studenter som studerar nätbaserat. Titta i kurs- eller programrummet (Fronter) för information.