Falun

Campus Falun

Falun är den lilla staden med det stora hjärtat. En mysig miljö och ett levande kulturliv gör staden till en plats där du som student snabbt kommer att känna dig hemma. Här möter tradition det moderna och du får det bästa av två världar.

Här kan du läsa om de kultur och nöjen, friluftsliv, shopping och uteställen som finns i staden, samt var du kan äta och dricka.

Kultur och nöjen

Bio
Faluns biograf ligger i anslutning till Falan gallerian och tillhör SF-biograferna. Utöver denna finns studenternas filmförening KULT, som visar filmer i biografen på mediehuset varje onsdag.

Arenan
Ett kulturhus som rymmer allt från vuxenutbildningar till ungdomsverksamheter. Här finns ett café, designrum, rörelserum, replokaler, foto- och inspelningsstudio samt en stor arrangemangslokal där både lokala och välkända band bokas för spelningar.

Folkets Hus
Här ges lokala och besökande aktörer och arrangörer möjlighet att presentera arrangemang ur många olika genrer. I lokalerna hålls, förutom teatrar och revyer, även konserter och digitala visningar.

Musik
Falun är en stad med ett mycket rikt kulturliv. Här kryllar det av lokala band som ofta ges möjligheten att spela i diverse tävlingar och lokala musiksammanhang. Staden arrangerar även ett antal större festivaler varje år som lockar besökare från hela Sverige.

Museum
I Falun finns ett stort antal museum, där de mest kända är Carl Larsson gården i Sundborn och Falu Koppargruva. Även Dalarnas museum fungerar utmärkt för att fördriva en ledig dag. För de konstintresserade finns Falu konstgrafiska Verkstad, som är ett landets mest experimenterande verkstäder. 

Friluftsliv

Lugnet
Sveriges största fritidsanläggning där hela 57 av Riksidrottsförbundets 67 specialidrotter går att utöva. Allt ifrån innebandy och skidåkning, till friidrott och ishockey. Här arrangeras årligen de Svenska skidspelen som är en internationell världscupstävling i längdskidåkning.

Bojsenbeach
Studenternas främsta badställe under sommarhalvåret. Här finns både sand och gräs att sola på, samt en volleybollplan för den rastlöse. På området finns en kiosk med glass och fika samt fina möjligheter till grillning.

Friskis och svettis
Centralt beläget i Falun har företaget sin träningslokal. Här finns tillgång till både gym och diverse pass för alla konditioner till studentvänliga priser.

Chrilles bowling
Faluns bowlinghall ligger i anknytning till Högskolan och erbjuder både generösa öppettider och lättare luncher. Varje lördagskväll är det ”Rock ’n Bowl” -mörkerbowling med både ljud och ljus. 

Falu snowpark
Här erbjuds ett brett utbud för skid- och snowboardintresserade vuxna, ungdomar och barn. Allt från hopp, boxar och rails finns att nyttja för alla erfarenhetsnivåer. 

Shopping

Falan gallerian
En av Faluns två gallerior. I denna rymliga och ljusa byggnad finner man förutom klädaffärer, även Claes Ohlson, Systembolaget och Waynes Coffee.

Bergströms gallerian
Faluns största galleria med över 40 butiker, caféer och restauranger. Här finner man allt från marknadsledande kedjor till mindre, lokala butiker.

Second hand
Denna gamla och mysiga stad är perfekt att fynda i. Här trängs Myrornas och Röda Korset med ett antal små antikaffärer, öppna för den som tycker om att fynda.

Fyndservice
Dalarnas största kuriosa och loppmarknad. Med plats för 100 säljare inomhus, lockar marknaden folk från hela regionen. Öppet för besök varje lördag kl. 9-14 aug-juni.

Uteställen

Club Etage
Ett mycket populärt uteställe bland Faluns ungdomar beläget på tredje våningen i Bergströms galleria. Med den stora takterrassen och ett flertal dansgolv blir det ett attraktivt ställe.

Rådhuskällaren
Ett mysigt ställe utan dansgolv, som på sommaren har en av stadens mest populära uteserveringar.

Studenternas hus Kåre
Studenternas egna uteställe mitt i centrum. Kåren erbjuder alkohol och lättare tilltugg för en billig peng.  Här ges också chansen att både mingla och dansa med andra studenter. Roliga temakvällar hör till vanligheten.

Pitcher’s
Här finns ett stort utbud av öl- och whiskeysorter, storbildsskärmar som visar sport dagen lång och studentrabatt på bassortimentet. På Pitcher’s kan man alltid räkna med mycket folk och skön stämning. 

Äta och dricka

Waynes coffee
Ett av kedjans största caféer i Sverige. Med ett centralt läge och en utsikt över Faluån kan man alltid räkna med mycket folk, men gott om plats.

Kopparhatten Café och kök
Otroligt mysigt Café med tegelväggar och lunchmöjligheter. Caféet är en del av Dalarnas Museum och har dessutom fullständiga alkoholrättigheter.

Café vi 3
Nyrenoverat mysigt café i centrala Falun med stort utbud av kaffebröd och lättare luncher.

Bryggcaféet
Den stora uteserveringen vid bryggan intill ån är det perfekta stället att fika på en varm sommardag. Caféets öppettider är dock säsongsanpassade.

Selmas
Litet nyöppnat café i centrala Falun. Unikt är att de bakar allt sitt kaffebröd själva. Här möts du ofta av doften från nybakat.

Tzatziki
Liten grekisk restaurang med god mat och prisvärda rätter. Mycket mat för pengarna.

My sushi
Central sushirestaurang med gott rykte och bra service. Populär bland studenter.

Maestro pizzeria & kebab
I särklass den mest populära pizzerian i Falun. Mycket god mat, bra service och generösa öppettider.

Restaurang Hammars
Var en gång i tiden Sveriges äldsta konditori, nu renoverat till en mysig restaurang i italiensk anda.

Blackstone Steakhouse
En ny restaurang där du får tillgaga maten själv på glödhet lavasten. Ett populärt alternativ i Faluns resaturangutbud´.

Dalasalen
Den före detta regementesbespisningen fungerar idag som en allmän restaurang med studentvänliga priser och eftertraktade luncher.