Borlänge

Borlänge är den mångkulturella staden med högt tempo och trevligt folk. Här möter du en modern omgivning som andas musik och kreativitet. 

Här kan du läsa om de kultur och nöjenfriluftslivshopping och uteställen som finns i staden, samt var du kan äta och dricka.

Kultur och nöjen

Museer
Här finns flera olika museer, bland annat Framtidsmuseum, Geologiska museet och Jussi Björlings museum – Borlänges stora kulturpersonlighet och en av världens främsta tenorer.

Bio
Biopalatset är Borlänges största biosalong och ägs av Svenska Bio.
I centrum hittar du Maximteatern som inhyser ett flertal organisationer och har ett smalare urval av film samt teater.

Musik
Borlänge är känt som musikvagga för många stora artister, där ibland Mando Diao och Miss Li. Förutom flera olika musikföreningar finns här även Europas enda rockhögskola Boomtown. Varje sommar förvandlas även stadens centrum till en stor fest då Sveriges största musikfestival Peace and love går av stapeln.

Friluftsliv

Maserhallen
Maserhallen erbjuder förutom motionssimning, gym, gruppträningar samt relax-avdelning även Aqua Nova – som blivit utnämnt till ett av Sveriges bästa äventyrsbad.

Badmintonhall
Hallen har förutom nio badmintonbanor även en förstaklassig bordtennisavdelning.

Bergebo
Är en motionscentral med värmestuga som erbjuder varierad längdskidåkning med skidspår i olika längd och svårighetsgrad.

Ishallen
För både hockey, curling och allmänåkning.

Motorstadion
Här finns bland annat rallycross-, motorcross-, folkrace- och gokartbana.

KFUM-hallen
En inomhushall med möjlighet att bland annat åka inlines, skateboard, klättra samt ta lektioner i dans och capoeira.

Romme Alpin
Skidanläggningen är belägen 20 min från Borlänge centrum. Anläggningen har 23 stycken nedfarter för både nybörjare och mer erfarna åkare – och erbjuder även skiduthyrning och skidskola. 

Långsjön
Badplats med grässtrand, omklädningsrum, hopptorn och toaletter. Under säsong finns även glasskiosk.

Masenbadet
Masenbadet är en grässtrand som ligger på cykelavstånd ifrån campus. Där finns en kiosk, omklädningsrum och toaletter.

Shopping

Borlänge är känt som Dalarnas köpstad på grund av den stora gallerian Kupolen med sina 80 butiker och generösa öppettider. Gallerian ligger granne med campus Framtidsdalen.

Second hand-butiker
I Borlänge finns det också många större och osorterade second hand-butiker som myllrar av oupptäckta skatter. De flesta av dessa återfinns i Åselby och södra Backas industriområde. Ta-till-vara och Emmaus är två av de populäraste butikerna som säljer både möbler, porslin och kläder. Sussies skattkista är en permanent loppis där man veckovis kan hyra en hylla för försäljning. Här finner du allt från glas till kläder.

Uteställen

Tenoren
Studentkårens bar och nattklubb öppnar upp sina portar varje torsdag och lördag. Här festar många av Borlänges alla studenter. Temakvällar är vanligt förekommande.

Liljan
Här kan du äta gott i restaurangen eller avnjuta en aw tillsammans med dina kollegor. För de som vill ha lite mer party finns det onsdagsklubben och nattklubb med dans fram till kl. 02.00. 

Äta och dricka

Almas Café
Café med 50-talskänsla som serverar egengjorda kakor, bakverk och smörgåsar.

Café Caal
Ett café med två våningar i Bragegallerian som erbjuder hemlagade pajer, soppor och fika för shoppingtrötta. Har också gluten- och laktosfria alternativ.

Café Peace and love
Erbjuder förutom fika även bakpotatis, sallader samt en brunchtallrik. Caféet satsar på krav- och rättvisemärkta produkter. De bjuder också på seminarier, poesikvällar och artistuppträdanden – allt enligt caféets motto.

Trädgårdscafét
Erbjuder veganfika och bakverk samt ett noga utvalt sortiment av livsmedel och böcker. Varje torsdag är det dessutom pysselkväll. Caféet har öppet till klockan 20.

Tzatziki
En grekisk kolgillrestaurang i centrum med lunchbuffé bestående av både grekiska specialiteter men även en à la carte meny.

Coco Thai
Thailändsk restaurang med både buffé och à la carte meny. Ett måste för alla thaimatsälskare.

China garden
Är Borlänges äldsta kinarestaurang som består av två våningar, varav den nedre är en bar kallad Skrubben med generösa öppettider – stänger klockan två.

Stationsgatan 1
Serverar à la carte meny och öppnar på sommaren upp Borlänges största uteservering. Mycket folk, framför allt på kvällstid, men har även afterwork.

Dala indiskt kök
Indisk restaurang med studentrabatt och har både lunchbuffé och à la carte-meny.