Vanliga frågor

Hur kommer man in på programmet?

Antagning sker bara genom studentbetyg och högskoleprov, inte genom antagningsprov som de flesta liknande utbildningar har. Det innebär att man söker till programmet som till nästan alla andra högskoleprogram. Man söker senast den 15 april via antagning.se - studierna börjar vecka 35. Lägsta antagningspoäng brukar variera från år till år, men har stadigt ökat med ett växande söktryck.

Hur tar man reda på vilken litteratur kurserna har?  

Litteraturen finns förtecknad i kursplanerna som man hittar på två sätt. Dels kan man leta efter dem bland högskolans alla kurser: klicka här! Dels kan man gå via programmets kursförteckning, där det finns länkar till kursplanerna: klicka här!

Hur får man tag i bostad i Falun?

För alla studenter som söker boende tidigt är urvalet av boendeformer rikt. Du kan välja att bo i studentrum, i korridor, dela lägenhet eller bo själv i lägenhet. Samtliga dessa bostadsformer finns inom tre till fem kilometers avstånd från Mediehuset på regementsområdet i Falun.
Blir du antagen sent kan du behöva stå i kö för att få studentboende. Följ de riktlinjer som respektive bolag informerar om, klicka här! 
Det går förstås också att leta bostad på egen hand, t ex genom att kontakta andra fastighetsägare i Falun eller sätta in en annons i lokaltidningarna. Studentkåren har ingen bostadsförmedlingen, men bevakar naturligtvis frågan åt sina medlemmar: klicka här!

Vilken utrustning får man arbeta med i Mediehuset?

Vi lägger inte ut förteckningar på utrustning och programvaror såsom en del andra utbildningar gör. Dels riskerar en sådan förteckning att snabbt bli felaktig, dels vill vi inte hålla fram vissa märken och tillverkare, utan hålla oss neutrala. Men Mediehuset är synnerligen välutrustat, har mycket moderna investeringar, för all slags ljud- och musikinspelning, både i studio och mobilt, har dessutom gott om möjligheter för bearbetning av gjorda inspelningar. I huset finns en stor ljudstudio, fyra kontrollrum, en radiostudio, åtta mindre redigeringsrum, en biograf med surroundljud, en sal med 20 redigeringsdatorer samt gott om utrustning för mobil inspelning. Vi arbetar i Mac-miljö.

Måste man kunna spela något instrument för att läsa programmet?

Nej, det är inte nödvändigt, även om nästan alla studenter gör det - eller sjunger. Det finns några produktionsuppgifter, där det är en fördel med erfarenhet av eget musicerande. Men studenter som inte kan spela brukar lösa dem med hjälp av någon spelvillig kurskamrat.