Välkommen till vår nya webbplats!
Välkommen!
Om webbplatsen

Är du redo att ta nästa steg?

Du är uppkopplad dygnet runt, så varför ska din utbildning inte vara det? eTjänstprogrammet tar avstamp i din egen värld av eTjänster. Du deklarerar redan via sms, köper eller säljer på Blocket, är medlem i sociala medier av någon form, eller ansöker om studiemedel via eTjänster. Att utveckla eTjänster handlar både om design av eTjänster och om programmering av IT-system. En spännande och kreativ kombination! Kanske är du redan verksam inom IT-området och vill vidareutveckla dig inom design och utveckling av eTjänster.

Fri fart, fri start

Du kan studera var som helst i värden och du kan välja vilken tid på dygnet själv. Programmet startar när du själv vill och du läser i den takt du själv väljer. Det är ett eProgram, det vill säga utbildningen är upplagd precis som de tjänster du ska studera, du möter oss aldrig i Högskolans lokaler, men via internet i många olika former.

Anmälan

Hösten 2018

Start v36

Flexibel studietakt (100%), Flexibel studieort (Borlänge)
Anmälningskod:
HDA-H2XCZ
Studieform:
IT-distans
Språk:
Svenska
Behörighetskrav:
  • Grundläggande behörighet
Nätbaserad utbildning
Obligatoriska träffar :
0 fysiska
0 online
Datorvana :

Surfa på internet, läsa och skicka e-post, använda ett ordbehandlingsprogram (exempelvis Word). Ansluta kringutrustning till din dator, kunna installera program och göra anpassade inställningar på din dator.

Datorkapacitet :

Tillgång till dator (ej mini pc, surfplattor och liknande) och bredbandsuppkoppling, minst 2 Mbit/s för att ta emot filer och 0,5 Mbit/s för att skicka filer (ej mobilt bredband, detta då mobilt bredband kan variera väldigt mycket i hastighet).

Genomförande :

Högre grad av nätbaserad kommunikation där vår lärplattform (Learn) är en naturlig del i utbildningen samt nätbaserade möten med ljud och bild. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras i efterhand via nätet. Användning av mer avancerade program exempelvis simuleringsprogram.

Start v36

Flexibel studietakt (50%), Flexibel studieort (Borlänge)
Anmälningskod:
HDA-H2XD2
Studieform:
IT-distans
Språk:
Svenska
Behörighetskrav:
  • Grundläggande behörighet
Nätbaserad utbildning
Obligatoriska träffar :
0 fysiska
0 online
Datorvana :

Surfa på internet, läsa och skicka e-post, använda ett ordbehandlingsprogram (exempelvis Word). Ansluta kringutrustning till din dator, kunna installera program och göra anpassade inställningar på din dator.

Datorkapacitet :

Tillgång till dator (ej mini pc, surfplattor och liknande) och bredbandsuppkoppling, minst 2 Mbit/s för att ta emot filer och 0,5 Mbit/s för att skicka filer (ej mobilt bredband, detta då mobilt bredband kan variera väldigt mycket i hastighet).

Genomförande :

Högre grad av nätbaserad kommunikation där vår lärplattform (Learn) är en naturlig del i utbildningen samt nätbaserade möten med ljud och bild. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras i efterhand via nätet. Användning av mer avancerade program exempelvis simuleringsprogram.

Hur söker du till utbildningen?

Du söker på antagning.se 

Här nedan följer några vanliga frågor gällande ansökan, reserver och antagning:

När är det öppnet för ansökan?

Det är öppet för ansökan mellan 15 mars och 15 april för studier som börjar på höstterminen.
Det är öppet för ansökan mellan 15 sept. och 15 okt. för studier som börjar på vårterminen.

Finns det platser kvar på programmet?

Vi har inte öppet för sen ansökan då vi har fler sökande än vi tar in och vi kallar bara reserver från reservlistan (de som sökt under perioden för ansökan men inte blivit antagna). Du är välkommen att söka för att påbörja studierna nästa möjliga termin. Du kan ansöka mellan 15 mars- 15 april eller 15 sept - 15 okt.

Jag har fått besked att jag är reserv - vad händer nu?

• Utbildningens startdatum följer vanliga terminstider för högskolestudier på högskolan Dalarna.
• Reserver som blir kallade får får en epost från vår studieadministratör.
OBS! Vi kallar reserver några veckor efter terminsstart.

Hur ser antagningsstatistiken ut för programmet?

Information gällande aktuella siffror för antal antagna och reserver kan du hitta på: http://statistik.uhr.se/

I fritextfältet fyller du i "Utveckling av etjänster" och väljer därefter relevant termin från dropdown menyn och klickar på sökknappen. Så visas antagningsstatistik.

Information om urvalet kan fås av antagningsenheten.


Utbildningens innehåll

Det här programmet kommer att ge Dig kunskaperna för att kunna arbeta med utveckling av eTjänster, särskilt mobila. Du kommer därför under utbildningens gång att få kunskap om:

  1. Den tekniska infrastrukturen som utgör grund för tjänsteutvecklingen i form av bredbandsteknik och mobil informationsteknik.
  2. Samhällets mjukinfrastruktur i form av grundläggande informationsresurser och standarder inom området. Kort och gott - det som krävs för att kunna bygga moderna samhällstjänster.
  3. Utvecklingsprojekt vilket inkluderar bland annat behovsanalys, utfromning av tjänstekoncept och tjänsteprocesser, programmering och dokumentation.

"Utveckling av eTjänster" är ett unikt nätbaserat IT-program med fokus på eTjänster.

Studera nätbaserat

När du har blivit antagen så har vi "fri start, fri fart". Det innebär att du:

  • Kan börja en kurs när du vill (sommaren är ett undantag)
  • Du bestämmer själv din studietakt (observera att högskoleadministration och CSN använder fortfarande 50% eller 100% studietakt - därför gör vi en individuell studieplan tillsammans med dig. Du själv "sköter" och ansvarar för din eventuella kontakt med CSN)
  • Du kan studera varifrån du vill.

Programmets kurser

Introduktion till informatik och eTjänster 7,5 hp
Programutvecklingsteknik, introduktion 7,5 hp
Kommunikation, gruppdynamik och eTjänster 7,5 hp
Hård infrastruktur 7,5 hp
eTjänster, perspektiv och utvärdering 7,5 hp
Publicering på Internet 7,5 hp
Design av eTjänster 7,5 hp
Design av IT-system 7,5 hp
Människa-, Datorinteraktion för eTjänster 7,5 hp
Databassystem 7,5 hp
e-samhället: e-governance och eTjänster 7,5 hp
Applikationsutveckling för mobila Android-enheter 1 7,5 hp
Datasäkerhet och integritet 7,5 hp
Nätjuridik (Rättsvetenskap) 7,5 hp
Examensarbete 15 hp

 

Studenter har ordet

"Att studera på distans har varit en perfekt chans för mig för att förverkliga en gammal dröm, att studera på högskola om IT. När man har kommit en bit i livet och skaffat ett hem, barn och familj och sedan sker någonting så att man inte kan klara försörjningen längre kan just det bli en ny chans, en ny början på någonting som man länge hade velat göra .... Man får en otrolig frihet att studera när man vill i vilken takt man vill. Jag får möjlighet att extrajobba och dra in lite pengar till hushållet eftersom "klassrummet" är öppet sent på kvällen." Karl [Vallentuna]

"Jag laddade ner så mycket jag kunde av litteratur och annat på min bärbara innan jag åkte till Australien, inklusive den CD jag fick av dig. Det funkar utmärkt och jag lider inte brist på läsmaterial. Jag är just nu halvvägs inne i introduktionskursen och har även börjat göra inlämningsuppgifterna. Det är kolossalt roligt att läsa på ett organiserat sätt och jag finner speciellt era web-anvisningar bra eftersom det finns så vansinnigt mycket spännande att läsa där." Christer [Melbourne Australien]

"Jag trivs väldigt bra med att läsa på distans. Det är fritt och jag väljer själv när jag vill läsa och göra uppgifter. Samtidigt ställer det höga krav på mig och jag känner ständigt ett väldigt eget ansvar att gå framåt i studierna. Det är fritt att läsa på distans men absolut ingen dans på rosor!" Crille [Norrköping]

Vad blir du efter utbildningen?

Kanske är du redan verksam inom IT-området och vill vidareutveckla dig inom design och utveckling av eTjänster. Behovet finns för utveckling av nya och förbättrade eTjänster för privatpersoner, myndigheter och företagare. Många som börjar på utbildningen har redan jobb och det är stor spridning på vad de jobbar med. E-tjänsteprogrammet gör dig ännu bredare.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Eftersom utbildningen ger ingång till en rad olika yrken är det svårt att ge specifika uppgifter om en framtida arbetsmarknad. Enligt arbetsförmedlingnen är det liten konkurrens om jobben inom data/IT se arbetsförmedlingens yrkeskompass.

Exempel på arbetsområden efter avslutad utbildning är kravställare, designer och utvecklare av eTjänster, men utbildningen ger även en grund för att arbeta med databaser, datasäkerhet, programmering och webbdesign.

 

Några tidigare studenter berättar om vilka jobb de fick efter utbildningen:

Christer:

"Jag valde programmet då det ges på distans i fri fart. Eftersom jag sade upp mig ifrån mitt dåvarande arbete för att studera på heltid igen var det en viktig faktor för att kunna hålla nere kostnaderna. Jag testade ett annat liknande distansprogram innan men det var så dåligt att jag sökte mig därifrån. Utveckling av eTjänster har en bra bredd och inriktningen mot eTjänster och appar är mycket gångbar på arbetsmarknaden.

Jag arbetar som programmerare/systemerare vid ett litet företag i Lund, främst med utveckling i Java EE, Android och iOS. Jag har haft en välidgt tur som in princip fick mitt drömjobb direkt efter utbildningen. Jag arbetar i omväxlande projekt mot olika branscher, får kontinuerlig vidareutbildning samt kan arbeta hemifrån större delen av tiden."

Peter:

"Jag valde programmet för att jag var lite trött på mitt gamla Jobb, där jag var i tjugo år. Sen har jag alltid varit dator intresserad och alltid velat jobba med datorer.

Nu jobbar jag som system testare på cgm i Borlänge. Det är ett väldigt utmanande och tanke krävande jobb, men väldigt roligt och spännande."

Joel:

"Jag ville lära mig programmera och lockades av flexibiliteten i att studera hemifrån och styra mitt eget schema.

Jag jobbar som programmerare på McAfee med autentisering och identitetshantering och utvecklar främst i java men gör även en del webbgränssnitt med HTML och JavaScript.

Utbildningen gav den grund som krävdes för att komma in i jobbet och lära mig yrket. Det var också nyttigt att ha ansvaret att styra sina egna studier eftersom jag förväntas ta ansvar för hur jag använder min tid i mitt jobb utan att chefen behöver berätta precis vad jag ska göra."

Examen

Högskoleexamen med inriktning mot eTjänster (University Diploma in e-services).

 

Studerande som efter sin examen vill bygga på sin ämneskompetens för att erhålla en filosofie kandidatexamen med huvudämne informatik, 180 högskolepoäng, skall läsa ytterligare 60 högskolepoäng varav 30 högskolepoäng informatik på grundnivå 2, inkluderande 15 högskolepoäng examensarbete.

Senast uppdaterad: