Kinesiska

Välkommen 欢迎

Kinesiska undervisas som nybörjarspråk vid Högskolan Dalarna från preparandnivån upp till steg III. Man kan läsa kurserna var för sig på deltid, eller söka dem som ett kurspaket på heltid. Under den första terminen ges flera av kurserna även på kvällstid.

Varför studera kinesiska?

Inte nog med att kinesiska språket är det språket som talas av flest människor i världen, Kina är även ett otroligt stort land som sträcker sig från Kashgar i väst till Shanghai i öst, från Hulunber i norr till Hainan i söder. Eftersom Kina är så otroligt stort finns det väldigt många dialekter, så för att alla runt om i landet ska kunna förstå varandra har en nations omfattande dialekt skapats. Den kallas Mandarin, Standardiserad kinesiska och Putonghua. Det är denna dialekten som vi lär ut här på kinesiska institutionen. Nu kanske du tänker: kinesiska, det är väl jätte svårt? Kinesiska är som vilket annat främmande språk som helst, det underlättar om du tar dig tid att lära dig kinesiska. När det gäller att lära sig de kinesiska tecknen så finns ett system som heter Pinyin som skriver ut tecknens stavelser med en apostrof som visar vilken ton som ska uttalas.

Kinesiska, möjligheternas språk

Kinesiska är ett växande språk på den internationella marknaden. Med kunskaper i språket har du möjlighet att söka arbete på ett stort antal svenska företag. I dagsläget ligger oerhört många fabriker i Kina och det innebär att det behövs språkkunniga personer som kan underlätta för de icke kinesiska affärsmännen och affärskvinnorna. Förutom att söka arbete i Kina kan man även söka arbete i Taiwan och Singapore. Helt enkelt, kinesiska är en nyckel som kan öppna en mängd möjligheter.

Studera kinesiska på distans

Här på Högskolan Dalarna sker utbildningen i form av nätbaserade seminarier. Det vill säga, att du kan studera från din dator. Kurserna vi tillhandahåller har hög kvalitet som bibehålls av våra mycket kompetenta lärare som alla har kinesiska som modersmål. Institutionen skiljer sig från de mer traditionella Sinologi kurser, som fokuserar på att läsa och skriva, på just den punkten att våra kurser ämnar att ge en så allsidig utbildning som möjligt. Våra kurser utvärderas mot terminens slut, vi gör detta för att förbättra våra kurser, för att bibehålla hög kvalitet och nöjda, entusiastiska studenter.

Kursutbud

Steg I

Steg II

Steg III

Steg IV

Kandidatexamensarbete

  • Kinesiska: Kandidatexamensarbete (30 hp)

Sidenvägen 丝绸之路   Sidenvägen 丝绸之路

Budda 佛像图 av Wu Changshuo