Teknikåttans tävlingar 2016

Kvalificeringstävlingen hölls den 27 januari - 3 februari ute på skolorna. I region Dalarna/Gävleborg medverkade 3004 elever från 161 klasser i kvalificeringstävlingen. En ökning med cirka 2% från föregående år.

Följande sex klasser hade högst medelpoäng i kvalificeringstävlingen och gått vidare till regiontävlingen i Borlänge den 21 april:

  • Klass 8D Britsarvsskolan i Falun
  • Klass 8B Svärdsjöskolan i Svärdsjö
  • Klass 8C Internationella Engelska skolan i Gävle
  • Klass 8A Smedbergsskolan i Vansbro
  • Klass 8B Västra skolan i Falun
  • Klass 8B Internationella Engelska skolan i Falun

Regiontävling 21 april, Teknikdalen, Borlänge

Den 21 april möttes de sex bästa skolorna från Dalarna och Gävleborg i Teknikåttans regiontävling i Teknikdalen i Borlänge. Inför regiontävlingen hade klasserna jobbat med en klassuppgift. Uppgiften hette Pariserhjulet och gick ut på att bygga ett pariserhjul som skulle röra sig på ett visst sätt under 15 sekunder. Klassuppgiften redovisades på plats i Teknikdalen och tillsammans med resultatet från tävlingslagens prestationer i kunskapsfrågor och praktiska moment inom naturvetenskap och matematik stod slutligen klass 8C från Internationella skolan i Gävle som vinnare. Priset blev en check på 7 500 kronor. Designpriset på 2 000 kronor för bästa klassuppgift gick till klass 8B från Internationella skolan i Falun.

Regionsemifinal nummer 1. Foto: Sanna AnderssonRegionsemifinal nummer 1. Foto: Sanna Andersson

Regionfinalvinnarna 2016: Klass 8C, Internationella Engelska skolan i Gävle  Foto: Röde NyströmRegionfinalvinnarna 2016: Klass 8C, Internationella Engelska skolan i Gävle. Foto: Röde Nyström

Lärarträff

Den 17 mars arrangerades en lärarträff i Teknikdalen i Borlänge för de lärare som hade klasser som gått vidare till regiontävlingen. Vid träffen gavs detaljerad information om regiontävlingen.

Lärarna för de klasser som gått vidare till regiontävlingen 2016. Foto: Röde NyströmLärarna för de klasser som gått vidare till regiontävlingen 2016. Foto: Röde Nyström

Rikstävling den 19 maj vid Uppsala universitet

Klass 8C från Internationella skolan i Gävle representerade teknikåttans region Dalarna/Gävleborg vid rikstävlingen på Uppsala universitet den 19 maj. I rikstävlingen möttes 11 klasser som vunnit sina regionfinaler runt om i Sverige samt den klass som vunnit Sjukampen i Finland. I riksfinalen tog Kvarnbyskolan från Mölndal hem segern. Internationella Engelska skolan i Gävle gjorde bra ifrån sig i sin rikssemifinal, men lyckades tyvärr inte gå vidare till riksfinalen.

Nya klassuppgiftstävlingen

I år erbjöd vi alla klasser att vara med i en ny separat Klassuppgiftstävling. Denna tävling var öppen för alla intresserade klasser i årskurs 8 som hade medverkat i kvalificeringstävlingen i region Dalarna/Gävleborg/Karlstad. I denna klassuppgift skulle klasserna konstruera ett pariserhjul. 10 klasser anmälde sig och slutligen så stod klasserna 8A, 8C och 8D från Västra Skolan i Falun som vinnare. De vann 2 000 kronor vardera till sina klasskassor samt 10 000 kronor till skolan för att kunna köpa in NO-utrustning. Även år 2017 kommer klasser kunna att vara med i denna tävling!