Teknikåttans tävlingar 2015

2015-års tema knyter an till det internationella året för ljus och ljusbaserade teknologier, och handlar om strålande fenomen och smarta uppfinningar. Temat har arbetsnamnet "Smart! Coolt! Strålande!".

Kvalificeringstävlingen hölls den 27 januari ute på skolorna. I region Dalarna/Gävleborg medverkade 2951 elever i 158 klasser från 52 olika skolor i kvalificeringstävlingen. En ökning med 2% från föregående år. Följande sex klasser hade högst medelpoäng i kvalificeringstävlingen och gick vidare till regiontävlingen i Borlänge den 23 april:

Den 19 mars arrangerades en lärarträff på Högskolan Dalarna i Borlänge för de lärare som hade klasser som gått vidare till regiontävlingen. Vid träffen gavs detaljerad information om regiontävlingen.

Regionfinal 23 april, Teknikdalen, Borlänge

Torsdagen den 23 april möttes de sex bästa klasserna från Dalarna och Gävleborg i Teknikåttans regiontävling i Teknikdalen i Borlänge. Inför regiontävlingen hade klasserna jobbat med en klassuppgift. Uppgiften hette Kulstaplaren och gick ut på att bygga en apparat som kunde få kulor att hamna i en speciell ordning. Klassuppgiften redovisades på plats i Teknikdalen och tillsammans med resultatet från tävlingslagens prestationer i kunskapsfrågor och praktiska moment inom naturvetenskap och matematik stod slutligen klass 8a från Västra skolan i Falun som vinnare. Priset blev en check på 7500 kr. Designpriset på 2000 kr för bästa klassuppgift gick till klass 8c från Norrtullskolan i Söderhamn.

Rikstävling 21 maj, KTH, Stockholm

Klass 8a från Västra skolan i Falun representerade teknikåttans region Dalarna/Gävleborg vid rikstävlingen på KTH i Stockholm den 21 maj. De kom på en delad andraplats i sin semifinal och hamnade totalt sett på en hedrande femteplats av 12 medverkande klasser. Vinnare av Teknikåttans rikstävling blev klass 8C från Tunaskolan i Lund.

Klass 8a från Västra Skolan i Falun är redo för regionsemifinal på KTH. Foto: Röde NyströmKlass 8a från Västra Skolan i Falun är redo för regionsemifinal på KTH. Foto: Röde Nyström