Teknikåttans tävlingar 2014

Temat för 2014-års frågor och uppgifter var kommunikation och hade arbetsnamnet ”Hit och Dit”. Kvalificeringstävlingen kördes den 28 januari ute på skolorna. I region Dalarna/Gävleborg medverkade 2902 elever i 154 klasser från 51 olika skolor i kvalificeringstävlingen. En ökning med 23% från föregående år. Sex klasser gick vidare till regiontävlingen i Borlänge den 10 april.

Lärarträff

Den 6 mars arrangerade Högskolan Dalarna en lärarträff för de lärare som hade klasser som gått vidare till regiontävlingen. Årets klassuppgifter presenterades och praktisk information om regiontävlingen gavs.

Följande klasser och skolor gick vidare till i 2014-års regiontävling:

Regiontävling 10 april, Teknikdalen, Borlänge

Torsdagen den 10 april möttes de sex bästa klasserna från Dalarna och Gävleborg i Teknikåttans regiontävling i Teknikdalen i Borlänge. Inför regiontävlingen hade klasserna byggt tre olika fordon som de skulle tävla med. Dessa fordon var en bil, en båt och ett flygplan.

Klassuppgifterna redovisades på plats i Teknikdalen och tillsammans med resultatet från tävlingslagens prestationer i kunskapsfrågor och praktiska moment inom naturvetenskap och matematik stod slutligen klass 8c från Hälsinggårdsskolan i Falun som vinnare. Priset blev en check på 7500 kr. Designpriset på 2000 kr för bästa klassuppgift gick till samma klass.

För första gången utnyttjades möjligheten att göra alla tävlande klassers elever mer delaktiga i regiontävlingen genom att utrusta alla elever på läktaren med mentometerknappar. Flera av frågorna som de tävlande eleverna fick, anpassades till publikfrågor där man genom flervalsalternativ kunde svara med mentometerdosorna. Denna publiktävling räknades inte in i resultatet för den vanliga tävlingen, men den klass som svarat bäst i mentometertävlingen fick med sig ett gigantiskt påskägg fullt med godis.

Kyrkskolan från Ludvika vann publiktävlingen. Under dagen fick de tävlande klasserna även göra en rundvandring i Högskolan Dalarnas lokaler samt testa olika hands-on-experiment som Framtidsmuseet ställt upp i Teknikdalen.

Rikstävling 22 maj, Karlstads universitet

Regionfinalvinnarna, klass 8c från Hälsinggårdsskolan från Falun, åkte den 21 maj med buss till rikstävlingen i Karlstad. Under tävlingsdagen den 22 maj genomfördes rikssemifinaler och därefter riksfinal.

Först möttes de 12 svenska klasserna i tre parallella semifinaler innan det var dags för slutkampen mellan de tre bästa svenska klasserna samt det direktkvalificerade finska laget.

Till slut blev det klass 8d från Minervaskolan i Umeå som tog hem segern. Hälsinggårdsskolan kom trea i sin semifinal och gick därmed inte vidare till riksfinalen. Totalt sätt så kom de på en nionde plats om man ser till resultaten från de tre olika semifinalerna. Hälsinggårdsskolan tog dock hem designpriset med sin dalahästinsprirerande klassuppgift.