Teknikåttans tävlingar 2013

Kvalificeringstävlingen kördes den 5 februari ute på skolorna. Sex klasser går vidare till Regionfinalen i Borlänge den 18 april. Vinnande klass får möta vinnarna från de andra regionerna i Riksfinalen som avgörs vid Chalmers i Göteborg den 23 maj.

Tema för 2013-års frågor och uppgifter är : ”Hälsa för kropp & själ”.

Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond har genom åren generöst stöttat Teknikåttan Region Dalarna/Gävleborg.

Förra årets vinnande klass i Regionen: Petréskolan, Hofors

Lärarträff

Den 14 mars arrangerade Högskolan Dalarna en lärarträff för de klasser

Lärare - Teknikåttan

Lärarna för de klasser som gått
vidare till årets regionfinal i Teknikåttan

som gått vidare till Regionfinalen 2013. Årets klassuppgifter presenterades och praktisk information om regionfinalen gavs.

Följande klasser och skolor kommer att medverka i årets regionfinal

 

Regionfinal 18 april, Teknikdalen, Borlänge

Torsdagen den 18 april möttes de sex bästa klasserna från Dalarna och Gävleborg i en rafflande regionfinal i Teknikdalen i Borlänge. Vinnare i årets regionfinal blev klass 8C från Åkerö skola i Leksand. Förutom 7500 kr i prispengar så fick klassen representera region Dalarna/Gävleborg vid den stora riksfinalen i Teknikåttan på Chalmers i Göteborg den 23 maj.

Inför regionfinalen hade klasserna byggt varsitt självspelande stränginstrument. En del elever hade även tränat att konstruera och köra virtuella fordon i ett speciellt simuleringsprogram på datorer. Båda dessa klassuppgifter redovisades på plats i Teknikdalen och tillsammans med resultatet från en mängd olika uppgifter kunde till slut en klass koras till vinnare. Designpriset för bästa stränginstrument tilldelades Arbråskolan från Bollnäs.

Under dagen fick de tävlande klasserna även göra en rundvandring i Högskolan Dalarnas lokaler samt testa olika hands-on-experiment som Framtidsmuseet ställt upp i Teknikdalen.

Teknikåttan
Åkerö skola in action. Fotograf Röde Nyström

Teknikåttan
Arbråskolans stränginstrument som vann designpriset. Fotograf Röde Nyström

Riksfinal 23 maj, Chalmers, Göteborg

Det var jämnt in i det sista när riksfinalen i Teknikåttan avgjordes på Chalmers. Men till slut blev det laget från Folkungaskolan i Linköping som tog hem segern i den populära tekniktävlingen för åttondeklassare – med bara två poängs marginal till tvåan och trean.

13 lag gjorde upp om slutsegern. Först möttes de i tre semifinaler innan det var dags för den rafflande slutkampen mellan de tre bästa lagen plus det direktkvalificerade finska laget. Det var första gången som arrangörerna prövade att bredda tävlingen med internationella deltagare. Dalarnas lag från Åkerö skola i Leksand gjorde bra ifrån sig och kom tvåa i sin semifinal. Poängmässigt så kom Åkerö skola på en femte plats och man ser till resultaten från de tre olika semifinalerna. Bra jobbat Leksand!