Teknikåttan

Teknikåttan är en spännande tävling i teknik och naturvetenskap för elever i klass åtta. Tävlingen arrangeras gemensamt av elva högskolor och universitet i landet och sker i tre etapper med en avslutande riksfinal. Först kommer en Kvalificeringstävling som sker i skolorna i slutet av januari.

Eleverna får, var och en, svara på femton frågor, en klasspoäng räknas ut och de bästa klasserna går vidare till en Regiontävling. Vinnarklasserna från respektive regiontävling går vidare till Rikstävling. De uttagna klasserna får en klassuppgift att lösa i klassen inför både region- och rikstävling. I både regiontävlingen och rikstävlingen tävlar man om ära och prispengar.

Från och med 2007 består den här regionen av Dalarna, Gävleborg och Älvkarleby kommun. Tävlingsansvaret ligger hos Högskolan Dalarna och Regiontävlingen förläggs vid Högskolan Dalarna. 2010 arrangerade vår region Teknikåttans Rikstävling vid Högskolan i Gävle.

Teknikåttan arrangeras i region Dalarna/Gävleborg + Älvkarleby av Högskolan Dalarna med stöd från E. J. Ljungbergs Utbildningsfond och i samarbete med Framtidsmuseet Science Center i Dalarna.

I Kunskapsnätet finns Teknikåttans samtliga frågor samlade. Frågorna har kopplats till grundskolans läroplan, Lgr11, och man kan söka på ämne, område eller nyckelord. Frågedatabasen Kunskapsnätet hittar du här: www.kunskapsnatet.nu.

Kontaktinformation

Röde Nyström
Administratör Teknikåttan Region Dalarna/Gävleborg
070 - 678 87 53
Epost: rns@du.se

Johan Sonne
Frågegruppsrepresentant Teknikåttan/Projektledare Teknikerjakten
023-77 80 87
Epost: jos@du.se