Japanska studier ledde till jobb i Tokyo

25 aug 2015 13:50
Ett starkt Japanintresse fick Simon Vestin från Karlstad att studera japanska på distans på Högskolan Dalarna vid sidan av sina studier i Datavetenskap.

Ett internationellt utbyte gav honom möjlighet att studera några månader på en högskola i Japan. Detta ledde så småningom till en anställning på ett japanskt it-företag i Tokyo. Som 23-åring i Japan lever han en tillvaro med många spännande upplevelser och nya intryck. 

Sedan Simon började studera japanska för två och ett halvt år sedan har han tagit hela sju kurser via de goda möjligheter till nätundervisning som Högskolan Dalarna kan erbjuda.

– Studierna i japanska på distans har fungerat mycket bättre än vad jag trodde att de skulle göra. Lärarna har varit utmärkta och uppgifterna givande, men studierna kräver samtidigt stort mått av eget ansvar och självdisciplin, säger Simon.

Och dessa egenskaper verkar inte Simon sakna. När han studerade talade han nästan bara japanska hemma i sitt rum. Han chattade och Skypade med kompisar, samt läste mycket litteratur på japanska.

Fick möjlighet att studera i japan

Hösten 2014 fick han möjlighet att studera i Osaka i fyra månader tack vare ett utbytesprogram på Högskolan Dalarna.

– Jag läste japanska språkstudier i Osaka men också studier i kultur och samhällsliv. Under denna tid fick jag ett infall att även söka jobb och skickade mina ansökningar till ett par tre företag. Ett av dem nappade, säger Simon Vestin.

Simon flyttade därför tillbaka till Japan under våren 2015 för att arbeta på företaget i Todky som bland annat producerar appar till Android och Iphone. Även om han tycker att Sverige och Japan har mycket gemensamt kulturellt upplever han ändå vissa skillnader både i yrkes- och privatliv.

Japaner har stor respekt för ledare

–  Japaner är mer hierarkiska i yrkeslivet där man har en större tilltro till och respekt för auktoriteter. Sedan finns det en stark kultur av ansvarstagande. Om man inte gör sitt ansvar eller gör bort sig på annat sätt så ställs man genast i offentlighetens ljus, säger Simon Vestin.

Även om detta kan verka hårt så tycker han ändå att finns en god gemenskap och arbetsglädje hos dem han arbetar med. Grupptillhörigheten är viktig och japaner är måna om att alla ska inkluderas.

– Man är alltid välkommen i gruppgemenskapen. I Sverige så är det inget konstigt om man sitter och äter lunch ensam. Men i Japan får man ofta frågan om man är ensam och om man vill ha sällskap. Det är också vanligt att arbetskamraterna träffas direkt efter jobbet för umgänge i lite mer avspända former på en pub eller liknande, säger Simon. 

Internationella studier ger goda erfarenheter

Simon Vestin ger gärna rådet till studenter att prova på att studera utomlands under en period.

– Det ger enormt bra erfarenheter att ge sig ut på egen hand. Via Högskolan Dalarna finns det också väldigt bra möjligheter till det, säger Simon.

Han trivs bra i Japan och har inga direkta planer på att flytta hem. Men när han gör det så tror han inte att de goda arbetslivserfarenheterna och de internationella kontakterna sitter helt fel i CV:t 

Text: Henrik Sjögren

Publicerad