Att arbeta som ingenjör

30 apr 2015 13:15
I Dalarna finns en stark tradition av teknisk verksamhet och ett nätverk av företag som väntar på att du ska ta examen.

Här får du möta Marie-Désirée Kroner med examen från Högskolan Dalarna berätta mer om sin arbetsplats.

Marie-Désirée Kroner är 36 år och tog examen 2007. Hon kommer från Tyskland, men flyttade till Dalarna för att studera solenergi.

Efter studierna återvände hon till Tyskland för att arbeta på ett företag som tillverkar produkter inom solenergi. Hon har nyligen återvänt till Dalarna och arbetar nu som lärare och forskare vid SERC (centrum för solenergiforskning) på Högskolan Dalarna. 

Beskriv dina arbetsuppgifter?

– Som lärare förbereder jag föreläsningar och övningar för studenterna, samt handleder dem i deras examensarbeten. Som forskare arbetar jag i projekt där det handlar om att försöka lösa olika problem som ingen ännu hittat en lösning på.

Hur är det att jobba i Dalarna?

– Jag gillar verkligen Dalarna. Jag älskar natur och solenergi och här finns både och. Jag gillar att klättra, åka skidor och åka mountain bike och allt det går att göra här lika bra som i Tyskland.

Vad är det viktigaste du har med dig från din tid på Högskolan Dalarna?

– Självförtroende. Att det mesta är möjligt, bara man försöker. Jag lärde mig massor om solenergi, men också om olika kulturer eftersom studiekamraterna kom från hela världen.

Vad har utbildningen betytt för dig?

– Att jag gör rätt som följer min passion. Det är mycket lättare att lära sig nya saker om man älskar det man gör.

Vad har du för drömmar/mål inför framtiden?

– Att fortsätta arbeta med intressanta projekt inom solenergi. Privat är planen att renovera ett litet rött hus med vita knutar och driva det med förnyelsebar energi.

Publicerad