Årets alumn Martin Olsén vill få studenterna att stanna

21 jan 2015 08:59
Att fortsätta vara en del av Högskolan Dalarna har alltid varit självklart för Martin Olsén. – Om mitt engagemang kan få fler att snabbt komma in i arbetslivet och stanna på orten är mycket vunnet, på flera plan.

Sedan ett år tillbaka utser Högskolan någon av sina tidigare studenter till årets alumn för att visa hur värdefulla och varmt uppskattade dessa insatser verkligen uppfattas. Årets alumn 2014 heter Martin Olsén.


– När jag först fick höra att jag blivit utsedd till årets alumn blev jag väldigt överraskad, berättar Martin Olsén, eftersom jag inte visste att utmärkelsen fanns. Nu när jag vet vad det innebär så blev jag väldigt glad att de valde mig. Jag engagerar mig i utbildningen och jag vet att Högskolan uppskattar min och Sogetis insats. Vi har flera medarbetare som engagerar sig i studenternas utbildning på Högskolan Dalarna i form av handledare och utbildare. Vi har ett bra samarbete med Högskolan och de är intresserad av att ha ett samarbete med näringslivet.  Jag vill gärna att studenterna tidigt ska få känna hur arbetet går till i verkligheten och få en koppling till näringslivet så att vi tillsammans kan få fler att stanna kvar på orten.

I mitten på 90-talet, efter några år som officer, tyckte Martin att det var dags att prova något annat.

– Eftersom jag hade ett grundintresse för datorer valde jag Datateknik, en utbildning som inte finns kvar idag på Högskolan Dalarna. Jag började 1996 och tog examen 1999. Det här var under den period som Högskolan hade väldigt många studenter på de olika tekniska linjerna. Vi var tre förstaårsklasser på runt 90 elever bara på Datateknikprogrammet.

Direkt efter examen fick Martin jobb på ett företag i Falun, Momentum Software, där han under studietiden både sommarjobbat och genomfört sitt examensarbete.

– Jag tror vi var 7-8 personer från samma klass som fick jobb på Momentum, det var ett enormt sug efter dataingenjörer på den tiden. Jag jobbade som webbutvecklare och tillsammans med två av mina kursare skapade vi ett system för uthyrning av lediga lägenheter. Systemet var en fortsättning på mitt examensarbete och jag vill nog påstå att det var ett ganska lyckat arbete, trots att det tog tid, som också vidareutvecklats kontinuerligt av ett antal personer under flera år. Systemet levereras fortfarande.

Sedan 2006 arbetar Martin på Sogeti i Borlänge. Från början var han konsult och arbetade med utveckling av webbaserade Microsoftlösningar. Han har också jobbat som teknisk projektledare och systemdesigner men sedan 2009 är han konsultchef.

– Det bästa med arbetet här är friheten att få driva kontoret framåt i vår region och göra det vi tror på. Att få arbeta tillsammans med alla duktiga människor som jobbar runt omkring mig. Trots att Sogeti tillhör en stor global koncern är vi inte toppstyrda. Vi väljer själva våra projekt och satsningar och kan i stort sett jobba med vad vi vill, bara vi levererar.

Samarbetet med Högskolan är enligt Martin något båda parter har nytta av.

– Det bästa med Högskolan Dalarna är att de är lyhörda och inte är främmande att anamma nya saker. De är intresserade av näringslivet vilket gör att det är lätt för mig att känna engagemang, jag får bra respons för det jag gör. Högskolan jobbar proaktivt och vill ha fler studenter, det vill vi på Sogeti så klart dra nytta av. Vi behöver hela tiden fylla på med nya, duktiga konsulter.

Som avslutning ber jag Martin säga sitt bästa tips till studenter som snart ska ut på arbetsmarknaden:

– Man måste vare beredd att slita och sätta sig in i saker. Att vara genuint intresserad av det man tar sig an och inte bara vara ute efter att få ett jobb. Att tidigt ta kontakt med näringslivet för att få hjälp med att planera och forma sin framtida karriär. Vi anställer de som visar engagemang och som tycker jobbet är kul. Vilka kunskaper de har när de kommer har inte störst betydelse, nya saker kommer de ändå att bli tvungna att sätta sig in i. Har de en bra utbildning och examen att stå på så lär det sig nya saker om de bara har rätt inställning och attityd.

Text: Tina Sjöström

Se motiveringen till årets utnämning: Årets alumn utsedd av Högskolan Dalarna

Publicerad