Mediehuset

Nästan all undervisning äger rum i Mediehuset på forna regementsområdet i Falun. Huset byggdes på 1970-talet som matsal för de värnpliktiga. 2002 byggdes det om och utrustades för att bli centrum för Högskolan Dalarnas medieutbildningar. I dag är det ett av Sveriges modernaste och mest välutrustade hus för medieundervisning. På regementsområdet finns flera verksamheter som är till glädje för studenter, t ex många företag med medieinriktning, restaurang, flera stora affärer, bussförbindelser, etc. Här kan Du se cykelkarta över centrala Falun.

I Mediehuset finns en ljudstudio (med variabel akustik!). Studion har tre separata kontrollrum, varav ett är utrustat för surroundinspelningar och –mixning. Det finns vidare en tv-studio som också kan användas för ljud- och musikinspelningar och en särskild radiostudio. Huset har därutöver ett ljudlab med åtta stycken redigeringsrum. Här sker framför allt efterbearbetning av inspelningar som gjorts i inspelningsstudion eller utanför huset med mobil utrustning. Motsvarande resurser finns för övrigt för bildredigering.

Till husets tillgångar hör också en undervisningssal som är utrustad med 20 stycken ljuddatorer. På dessa kan också efterbearbetning av inspelningar ske.

I Mediehuset finns det en välutrustad biograf som främst används för undervisning. I biografen som har surroundljud visar även sektionsföreningen KULT filmer vissa kvällar. Du kan läsa mer om KULT på deras facebooksida

Här är översikter över Mediehusets tre våningar:

Entréplan, Plan 1 och Plan 2.

I huset finns också flera utbildningar som ägnas rörliga bilder, dvs film, tv, animationer, etc. I Audovisuell produktion får du lära dig parallellt ljud/musik- och rörlig bildhantering. Ämnet Bildprodukion svarar för de visuellt inriktade utbildningarna så som Film- och TV-produktion och Manus för Film och TV.

Vilken utrustning får man arbeta med i Mediehuset?

Vi lägger inte ut förteckningar på utrustning och programvaror såsom en del andra utbildningar gör. Dels riskerar en sådan förteckning att snabbt bli felaktig, dels vill vi inte hålla fram vissa märken och tillverkare, utan hålla oss neutrala. Men Mediehuset är synnerligen välutrustat, har mycket moderna investeringar, för all slags ljud- och musikinspelning, både i studio och mobilt, har dessutom gott om möjligheter för bearbetning av gjorda inspelningar. Motsvarande utrustning för både studioinspelning och mobil inspelning finns för rörlig bild. I huset finns en stor ljudstudio, fyra kontrollrum för ljudinspelning och mixning, en tv-studio med tillhörande kontrollrum, en radiostudio, åtta mindre rum för ljud/musikredigering, en biograf med surroundljud, en sal med 20 redigeringsdatorer samt gott om utrustning för mobil ljud-/musikinspelning. Vi arbetar i Mac-miljö.

Samarbeten mellan ljud/musik- och bildstudenter är vanliga och framför allt lätta att ordna, eftersom alla finns i samma hus. 

Från Mediehuset sänds Studentradion. Dessutom sänds Student-tv som du kan läsa mer om på studentkårens hemsida (direktlänk finns under "Om oss").

I Mediehuset finns utrymmen för studenter där du kan värma och äta lunch. I huset finns också Café Lionheart som har generösa öppettider.

En stor fördel med studier i Mediehuset är att registrerade studenter kan arbeta där utanför kontorstid. Det ger goda möjligheter att använda husets utrustning, men också att ägna sig åt det nödvändiga övandet i musik, rörligt bild och teknik.

Alldeles intill Mediehuset finns inte mindre än 116 ganska nya studentbostäder. Det är en av regementets gamla kaserner som byggts om för att ta emot studenter.

Här finns Karta