Nyheter

Turism ger landsbygden positiv självbild

Under fredagen disputerade Peter Möller med sin avhandling "Young adults in rural tourism areas" inför ett i stort sett fullsatt auditorium. Avhandlingens innehåll, hur en turismdominerad ort påverkar vuxenblivandet, är särskilt intressant för Dalarna.

Fortbildning som lockar flest

I höstas startade den första fortbildningskursen för förskolechefer vid Högskolan Dalarna. Tack vare en gedigen kunskap och ett bra samarbete med huvudmännen har den här kursen seglat upp som den mest populära i Sverige i sitt slag.

Det finns kraft i hoppet om fred

Kan det äntligen bli fred i Colombia, efter 60 år av krig och konflikter? Liam Girmarland, själv flykting från Colombia, berättade under en öppen föreläsning om den fredsprocess som nu inletts mellan regeringen och FARC-gerillan.

Uppväxter i kontroversiella minoritetsreligioner

I Sverige finns det en mängd små religiösa rörelser, mer eller mindre välkända. Hur är det att som barn växa upp i en minoritetsreligion? Det är en fråga som Liselotte Frisk intresserar sig för i sitt senaste forskningsprojekt.

Haikuexpert utanför versramarna

17 stavelser på tre rader blir en haiku. Eller? – Nej, säger Herbert Jonsson, doktor på versmåttet och universitetslektor i japanska vid Högskolan Dalarna.

Toppklass på teknik

Vad händer om en astronaut råkar hålla ut ett glas vatten? Det och mycket annat fick de tävlande i Teknikåttan svara på när regionsfinalen avgjordes i Teknikdalen. Kunskapstävlingen där åttondeklasser mäter krafterna i teknik- och naturvetenskap.

Ny högskolestyrelse utsedd

Regeringen har förordat ordförande och övriga externa ledamöter i styrelsen för Högskolan Dalarna under perioden 1 maj 2016 - 30 april 2017. Till ordförande förordas tidigare högskolestyrelsens ordförande Peter Samuelsson.

Eximus 2016 – att skapa framtidens teknik

Under 15 veckor ska fyra studenter konstruera ett batteridrivet järnvägsfordon som ska framföras med minsta möjliga energianvändning. Slutmålet är tävlingen ”Delsbo Electric” då sex personer ska fraktas längst ett drygt tre kilometer långt järnvägsspår.

Nytt program ger samhällsplanerare med bred kompetens

Ingenjörer kan inte själva bygga vårt moderna samhälle – det krävs bredare kompetenser för att tillgodose alla behov. Därför startar Högskolan Dalarna en tvärvetenskaplig utbildning för bygg- och samhällsplanerare, med start hösten 2016.

Nytt namn och uppdaterat innehåll

Programmet som tidigare gått under namnet Grafisk design kommer att genomgå en omarbetning inför nästa år. Det blir både nytt namn ”Grafisk design för digitala och tryckta media” och uppdaterat innehåll.

Grammatikdagen firades med föredrag och fika

I biblioteket på Campus Falun firades under fredagen Grammatikdagen, ett landsomfattande arrangemang för att öka intresset för grammatik. Publiken fick ta del av grammatiska och språkliga klurigheter i det franska, engelska, japanska och svenska språket.

Välj rätt fartstrategi i Vasaloppet

Kvinnor är bättre än män att hålla en jämn fartstrategi under Vasaloppet visar en ny forskningsstudie gjord av Magnus Carlsson, Hannes Assarsson (student) och Tomas Carlsson vid Högskolan Dalarna.

Gymnasieelever testade högskolelivet

Att ämnen som engelsk litteratur och grammatik inte behöver vara tråkiga, utan tvärtom riktigt intressanta och viktiga, blev ett 80-tal gymnasielever varse om på onsdagen, när de fick ta del av några korta föreläsningar och prova på tillvaron som student

Professionellt bemötande i hetsiga situationer

I takt med den stora flyktingströmmen har trycket på boenden för ensamkommande flyktingbarn ökat enormt. Tack vare den uppdragsutbildning för boendepersonal som Högskolan nu genomför ges kunskap och verktyg för att bättre rusta personalen i sitt bemötande

”Ta vara på flyktingars kompetens”

Se människors behov och ta vara på deras kompetens. Fatumo Osmans lösning på hur hälso- och sjukvården ska nå ut till utlandsfödda är högst aktuell med så många människor på flykt.

Lysande framtid inom solenergi

Master- och magisterprogrammen i solenergiteknik på Högskolan Dalarna är mer välkända utomlands än i Sverige. Den svenska marknaden växer kraftigt och arbetsmarknaden för solenergiexperter ser lovande ut skriver Framtidens Energi.

Ny politik för form och arkitektur

Under torsdagen arrangerade Högskolan Dalarna, Landstinget Dalarna, Region Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna, Dalarnas arkitekturråd och Svensk Form Dalarna samtal kring regeringens utredning Gestaltad livsmiljö.

Det som skrämmer mest är oförutsägbarheten

Ett panelsamtal med titeln ”Terror och rädsla” lockade under tisdagen besökare till Högskolans bibliotek för att under ledning av Tomas Axelsson diskutera hur vi ska kunna förstå terrorhandlingar och hur rädsla påverkar våra handlingar

Arabiska poppis på högskolan

Högskolan Dalarna har som vanligt ett brett kursutbud för vårterminen, i så spridda ämnen som litteraturvetenskap II: Kärlek och farliga förbindelser, kinesiska för affärslivet och butiksutveckling och design.

Vårterminen igång på Högskolan Dalarna

På måndagsmorgonen inleddes vårterminen på Högskolan Dalarna. De nya studenterna från olika delar av världen välkomnades till tonerna av traditionellt fiolspel och strax efter klockan 9 tog Högskolans rektor Marita Hilliges vid.

Dalastudenter gör sin egen Musikhjälpen

Parallellt med Musikhjälpen, som i år sänds från Linköping, gör Dala Studentradio sin egen lokala variant. Från ett tält på Stora Torget i Falun kommer de att livesända dygnet runt i en vecka.

Femteklassare programmerar robotar

En iPad, en robot och en bana på golvet är vad som behövs för att fånga femteklassarnas intresse. Ett nytt projekt i Teknikerjakten ska inspirera barn att i framtiden välja en tekniskt inriktad utbildning och också se Högskolan Dalarna som ett alternativ.

Forskarskolan Reesbe samlas i Falun

3- 4 november sker företagsforskarskolan Reesbes höstmöte i Falun. Doktorander, handledare och företagsmentorer samlas för två dagar med föredrag av inbjudna föreläsare, studiebesök på Falu Energi & Vatten och forskningspresentationer av doktoranderna.

Utredning om att samla Högskolans verksamhet till Falun

Styrelsen för Högskolan Dalarna kommer på sitt möte på torsdag att ta ställning till ett förslag om samlokalisering till Falun. Utredningen ska allsidigt belysa förutsättningar och konsekvenser och ska vara klar i november 2016.

Högskolan i Bergen på besök

Representanter från Högskolan i Bergen besökte under veckan forskningscentrat KIPS (Kunskapsimplementering och patientsäkerhet) inom forskningsprofilen Hälsa och välfärd.

Afrikanska dagar på Högskolan Dalarna

Två dagar på temat Africa Days anordnas på Högskolan Dalarna den 27 och 28 oktober. Arrangemanget bjuder bland annat på internationella föreläsare som diskuterar afrikansk kultur och historia.

Fullspäckad skolutvecklingsdag under höstlovet

Den 27 oktober arrangerade Högskolan Dalarna för andra året i rad Dala Skolforum på Galaxen i Borlänge. Ett populärt evenemang som i år lockade över 700 deltagare, främst lärare och övrig skolpersonal från länets skolor.

”Inga jobb på en död planet”

Hur kan vi utveckla det globala lärandet och utbildningarna genom ett hållbart perspektiv? Under parollen ”There are no jobs on a dead planet”, höll den nederländska professorn Arjen E.J Wals en öppen föreläsning i Högskolan Dalarnas bibliotek på tisdagen

Här går ekvationen ihop

– Är det så enkelt? En spontan reaktion från en av ingenjörseleverna som i en liten grupp får hjälp av en sistaårs-student att lösa komplicerade uppgifter, så kallad samverkansinlärning. Plötsligt blir 2x-y-z-3=0 helt begripligt.

Debatt: Staten dränerar universiteten

Akademiska Hus har aviserat en utdelning till staten på 6,5 miljarder kronor. Det är 1 miljard mer än företagets årliga hyresintäkter. Det är dags att ändra ägardirektiven, kräver rektorer vid 30 av Sveriges lärosäten.

Öppet hus lockade länets gymnasieelever

Högskolan Dalarna bjöd i veckan in länets gymnasieelever till öppet hus för att visa upp både lokaler och studiemiljö, men framförallt de olika programmen och ge en bild av hur livet som högskolestudent kan se ut.

Höstens språkcaféer igång

Tisdagen den 6 oktober startade Dalarnas studentkår höstens språkcaféer. En gång i veckan erbjuds studenter och allmänheten möjlighet att lära sig olika språk under ”lättare former”.

Viadukten höll och därmed pasta

Under veckan har unga snillen växt så det knakat på Vassbos klassiska odlingsmark utanför Borlänge. Bland annat konstruerade två forskningsgrupper från Falu Frigymnasium varsin bro av pasta. En annan grupp tog upp kampen mot trilskande motorsågskedjor.

Höga vågor i paneldiskussionen om Cassons nya bok

Vad är egentligen högskolans ansvar gentemot studenterna och samhället i stort? Den frågan vill Andrew Casson (vicerektor för Högskolan Dalarna) belysa i sin nyskrivna bok Högskolans ansvar – Principer för utveckling av den högre utbildningen.

Internationellt tema på Högskolan Dalarna

Under onsdagen arrangerades den årliga Språk- och mångfaldsdagen på campus i Falun och Borlänge. Dagens aktiviteter inkluderade bland annat provsmakning av internationell mat och möjlighet att träffa utbytesstudenter.

Artikel tilldelas pris

Under måndagen tilldelades Gunn Nyberg och Håkan Larsson vid Högskolan Dalarna pris för årets bästa artikel i tidskriften Physical Education and Sport Pedagogy.

Fokus på framtidens demokratipolitik

Under onsdagen arrangerade Högskolan Dalarna och Falu kommun, tillsammans med 2014 års Demokratiutredning och EU-representationen i Sverige, en särskild dag på temat framtidens demokratipolitik.

Litet språk ger nyckel till stora frågor

Lördagen den 5 september 2015 kl 10.15 disputerar Solveig Malmsten med avhandlingen ” Dativ i modern färöiska: en fallstudie i grammatisk förändring” i Ihresalen, Engelska parken, Uppsala universitet.

Nu är höstterminen igång

I dag kickade höstterminen igång för nya studenter till Högskolan Dalarna. Rektor Marita Hilliges hälsade studenterna välkomna i Borlänge och Falun.

Besök vid partneruniversitet i Kina och Taiwan

I juni besökte personal från Högskolan Dalarna partneruniversiteten Jiangxi University of Finance and Economics (JUFE), Nanchang och Guangxi Normal University i Guilin, Kina samt Wenzao Ursuline University of Language, Taiwan.

Utbildningen matchade vårt behov perfekt

Företaget Adventum Vård AB har vid flera tillfällen köpt utbildningar av Högskolan Dalarna, specialanpassade efter just sina behov. – Ett utmärkt sätt att höja kompetensen hos vår personal, säger HR-ansvarig Patrik Bergström

Drönare från Kanada spanade in Gagnef

Under den här veckan är representanter från Lakehead university i Kanada på besök hos Högskolan i Dalarna för att bland annat visa upp sina drönare och diskutera ett samarbete med sina svenska kollegor.

Vad krävs för att bli en vinnare i längden?

De senaste årtiondena har längdskidåkningen genomgått ett antal förändringar med införandet av t.ex. fristil, sprinttävlingar, masstarter och skiathlon samtidigt som teknologiska framsteg medfört att skidutrustning och spårpreparering förbättrats.

Samverkan för mottagande och etablering av flyktingar

– Vi måste samverka kring mottagande och etablering av de flyktingar som kommer till Dalarna. Dalarna ska vara en välkomnande och öppen region som står för mångfald och tolerans, säger landshövding Maria Norrfalk till Dalarnas tidningar.

Kungen av Wikipedia

Charles Darwin hade nog tyckt att Sverker Johanssons forskning hade varit intressant, och inte minst hans gärning på nätet. Hittills har han lagt in 3,6 miljoner artiklar om världens djurarter på Wikipedia, och fler ska det bli.

Naturvetenskapslärare på biennal i Falun

I dagarna två besöks Högskolan Dalarna av runt 180 naturvetenskapslärare i årskurs F-9 från hela landet. Det är den så kallade NO-biennalen 2015 som pågår på initiativ av tre nationella resurscentra inom fysik, biologi, kemi och bioteknik.

Västra skolan dominerade i Teknikåttan

Tekniska snillen från åttondeklasser i Dalarna och Gävleborg fick svara på kniviga frågor inför publik i Teknikdalen den 23 april. Där hölls nämligen regionfinalen i tävlingen Teknikåttan som arrangerades för 21 gången i historien.

Har du glömt att anmäla dig?

Anmälan till höstterminen är stängd, men du kan fortfarande göra en sen anmälan. Om du är behörig och det finns platser kvar till den sökta utbildningen, placeras din anmälan efter de som sökt i tid och rangordnas utifrån det datum den inkom.

Människovärdet i fokus på filmfestival

Under torsdagen inleddes Existentiell filmfestival 2015 i Mediehuset, Falun. Den avslutas på fredag och samlar både nya och gamla besökare till två livfulla dagar av film och öppna diskussioner.

Filmfestival med samtalet i fokus

Det har blivit dags för Existentiell filmfestival i Falun. På torsdag och fredag hålls den trettonde upplagan av festivalen – där samtalet är minst lika viktiga som filmerna. Johan Croneman, Baker Karim och Ann Heberlein är tre av gästerna.

Fredstenar "Aldrig mera krig"

Stenhuggaren Kristian Lunds stenskulptur ”Aldrig mera krig” visas nu i Högskolan Dalarnas ljusgård i Falun.

Barnmorskor räddar livet på kvinnor i Uganda.

Osäkra aborter är en av de fem vanligaste dödsorsakerna för kvinnor i fertil ålder. Ökad utbildning för barnmorskor i Uganda ger effekt och resultat – Resultatet av svensk forskning publiceras i tidskriften The Lancet.

Högskolan Dalarna trotsade solförmörkelsen

Solförmörkelsen som var över Sverige under fredag missades av de flesta då vädret var mulet över i stort sett hela Sverige. Men trots detta märktes det att det var solförmörkelse och att himlen blev mörkare mellan kl 10-12 då solförmörkelsen varade.

Teknikmässa visar vägen

17-18 mars arrangeras den årliga Teknikmässan med en rad inspiratörer, ingenjörer och andra tekniker för gymnasieelever och elever i åk 8.

Hur pratar vi med generation G?

Idag bjöd Högskolan Dalarna in länets studie- och yrkesvägledare till Högskoledagen. På agendan stod länets arbetsmarknad och de satsningar som görs på Högskolan för att möta det utbildningsbehov som finns.

Språk och interaktion i asynkrona diskussioner

Fredagen den 6 februari 2015 kl 13.15 disputerar Julie Skogs doktorand i engelska med avhandlingen ”Language and interaction in online asynchronous communication in university level English courses” i Fryxellsalen, 1B 306 på Karlstads universitet.

Xiaoyun erhöll licentiattitel för GPS-forskning

Onsdagen den 21 januari lade Xiaoyun Zhao fram sin licentiatavhandling för opponering vid Högskolan Dalarna i Borlänge. Hon har i sin forskning utvärderat GPS-baserade trafikdata och dess användning för människors rörlighet i vägnätet.

Hög kvalitet under vårddagen

Den 14 januari hölls FoU-Marknad på Högskolan Dalarna i Falun. Det är en kompetensutvecklingsdag som vårdutbildningarna på Högskolan har arrangerat sedan 2006 och brukar gå av stapeln i januari varje år – sista terminsveckan.

"Det är spännande med statistik"

När han insåg att hans kropp inte orkade med jobbet som byggnadssnickare längre sökte Ola Nääs som 42-åring till Högskolan. I dag lär han ut statistik och assisterar vid forskning. – Det är bra att ha lite kontakt i bägge ändarna, säger han.

Årets alumn utsedd

Många av de studenter som har läst vid Högskolan Dalarna gör betydande insatser för samverkan mellan Högskolan och samhället.

Forskning som ska ge säkrare trafik

Hur ska blinkande hastighetsskyltar bli som mest effektiva och öka trafiksäkerheten? Jo, genom att inte blinka för dem som bara kör lite för fort. Det har Diala Jomaa kommit fram till i sin forskning.

Så går det till att forska

För att vara behörig till forskarutbildning behöver man läsa minst fyra år på högskolan och ha en magisterexamen. Därefter får studenten söka en fyra år lång forskarutbildning eller doktorandutbildning som det också kallas.

Högskolan är som mitt hem nu

Det roligaste med forskning är att åstadkomma något själv, att upptäcka saker som inte står i böckerna, tycker Diala Jooma – Man kan faktiskt ändra verkligheten, säger hon.

Studentmedarbetare rekryterar välkomstvärdar

Högskolan Dalarna driver sedan år 2013 projektet ”Studentmedarbetare Dalarna”. Falun kommun som är en av arbetsgivarna har under hösten med hjälp av studenter från Personal och arbetslivsprogrammet rekryterat välkomstvärdar till Skid-VM.

Högskolan Dalarna nominerad till Education Awards 2014

Högskolan Dalarnas bidrag inom kategorin e-learning innovation med fokus på pedagogisk utveckling och hur lärosätet arbetar med synkron kommunikation har nominerats i den internationella utbildningstävlingen Education Awards 2014.

Vikten av barns tidiga ordförrådsutveckling

I avhandlingen ”Children’s vocabulary development: The role of parental input, vocabulary composition and early communicative skills” har Christine Cox Eriksson utforskat den tidiga ordförrådsutvecklingen hos flera hundra svenska barn i åldrarna 12–30 mån

Forskning om dynamiska vägskyltar

Ett trettiotal åhörare hade samlats på Tenoren i Borlänge för att bevittna när Diala Jomaa, forskare inom mikrodataanalys, försvarade sin licentiatuppsats. Det är andra gången i historien som Högskolan Dalarna genomför ett licentiatseminarium.

Stort intresse för högskolestudier

Höstens Öppet Hus på Högskolan Dalarna lockade en mängd gymnasieelever från hela länet. Biblioteket fylldes till bredden av nyfikna och vetgiriga ungdomar vid det inledande informationsmötet.

Centrum för Afrikastudier firar tio år

Det blev en dansant inledning på Högskolan Dalarnas centrum för Afrikastudier (DUKAS) på tisdagsmorgonen. Slagverkaren och afrikanske folkmusikern Malick Jagne inledde dagen med afrikanska rytmer och publiken kom snabbt i form då de fick dansa en stund.

Vad händer med dialogen?

Vad händer med dialogen då fler barn ansluter till en redan pågående dialog? Det är en av frågorna Maria Fredriksson Sjöberg ställer i sin licentiatuppsats ”Vad händer med dialogen? En studie av dialo-gisk interaktion mellan pedagog och barn i förskolan”

Hans Kellners forskning gynnar Sandvik

Forskarskolan ska medverka till att stålindustrin klarar den allt hårdare konkurrensen. – Jag kollar ståltillverkningen på Sandvik. Det är ett roligt projekt, säger Hans Kellner, en av doktoranderna som har sin bas i Sandbacka Park i Sandviken.

Boksläpp om hur filmer påverkar oss

Hur påverkas vi av de filmer vi ser? Hur berörs vi och varför? Om det föreläste Tomas Axelson i biblioteket på Campus Falun på onsdagen, i samband med att hans bok på samma tema släpptes.

”Connecting for Health” 8-9 oktober 2014

Dala Sports Academy vid Högskolan Dalarna bjuder in företag, idrottsrörelse, offentlig sektor och akademi till en konferens i Falun. Connecting for Health ska bidra till samverkan och ge möjligheter till att nya innovationer skapas inom idrott och hälsa.

Introduktionsdagarna är igång

Stämningen var hög och förväntansfull på måndagen när alla nya studenter hälsades välkomna till Högskolan Dalarna. Nu väntar två veckor av introduktion, där allvar blandas med lek, fest och galna tävlingar.

Zubaida Bai tilldelas BHSI Fellows stipendium

Högskolan Dalarnas tidigare student, Zubaida Bai är en av de som tilldelats Bluhm/Helfand Social Innovation (BHSI) Fellows 2014 års stipendium. ”Årets stipendiater har skapat entreprenörs organisationer som verkställer social förändring” säger grundare Le

Lyckad forskningsresa till Svalbard

Hur går det när ryssar och norrmän ska samsas på en ögrupp i Arktis för att samtidigt bryta kol och bedriva turism? Det ville forskaren Albina Pashkevich ta reda på under sin resa till Svalbard.

Stolta studenter firade sin examen

Den största salen på Galaxen i Borlänge var fylld till bristningsgränsen när alla avgångsstudenter på Högskolan Dalarna firades på torsdagen. Ett vimmel av blommor, kostymer, ballonger, festliga klänningar och varma kramar.

DT: Lorensberga blir ny partnerskola

För att förbättra kvalitén i lärarutbildningen koncentreras den verksamhetsförlagda delen av utbildningen (VFU) från och med i höst till särskilt utvalda partnerskolor. Lorensberga är en av de skolor som nu har valts ut av Högskolan Dalarna.

Hur man använder språket viktigare än hur mycket

När undervisningsmiljön krävde att eleverna skulle hålla sig till engelska gynnade det varken ämnesförståelsen eller språkutvecklingen. När de tilläts växla mellan svenska och engelska blev de mer självsäkra och konsekventa i sin användning av engelska.

Bättre smärtlindring för barn i vården

Läkemedelsverket har i dagarna publicerat rekommendationer för en säker och effektiv behandling av barn i samband med smärtsamma procedurer inom vården. Maria Forsner vid Högskolan Dalarna har ingått i expertgruppen som tagit fram dokumentet.

Högskolans nya bibliotek invigt

Med musik, dans, cirkusakrobatik och tal invigdes på torsdagseftermiddagen Högskolan Dalarnas nya bibliotek på Campus Falun. ”Äntligen, wow, de två orden ljuder i mitt hjärta när jag kommer in här”, sade rektor Marita Hilliges.

Rektor besöker Lakehead University

Rektor Marita Hilliges har tillsammans med en delegation från Högskolan Dalarna besökt partneruniversitetet Lakehead University i Thunder Bay, Kanada. Syftet med besöket var att bredda och fördjupa samarbetet inom utbildning och forskning.

Hon sätter ord på tyst kroppskunskap

Gunn Nyberg, doktorand i utbildningsvetenskap på Högskolan Dalarna, disputerar på Stockholms Universitet den 9 maj på en avhandling om att medvetandegöra tyst kunskap om kroppsrörelser.

Följ Högskolans visionsarbete

Högskolan Dalarna har startat arbetet med en ny vision, som ska ange riktningen för verksamheten efter 2015. Nu kan du följa vägen mot visionen genom en blogg, där arbetet kommer att dokumenteras.

Student i grafisk design vinnare i nationell tävling

Sofia Dahlqvist, andraårsstudent i grafisk design vid Högskolan Dalarna, är en av vinnarna i Screen 2014, där studenter från Sveriges ledande reklam- och designskolor tävlar med bidrag i form av affischer.

Regionfinalen i Teknikåttan avgjord

Det blev full pott för klass 8c vid Hälsinggårdsskolan i Falun när regionfinalen i Teknikåttan avgjordes under torsdagen. Förutom att vinna finalen, vilket ger dem en plats i riksfinalen 22 maj, kammade de även hem designprisklassen.

Filmfestivalen som sätter samtalet i centrum

"Måste livet gå sönder, för att man ska förstå vad det går ut på?" Frågan ställdes av författaren Tomas Sjödin på första dagen av Existentiell Filmfestival, där samtal om film under två dagar står i fokus i Högskolan Dalarnas mediehus.

Sommarskola ska vässa statistikpresentationer

Under tre dagar i juni anordnas en sommarskola vid Högskolan Dalarna för doktorander i statistik. Skolan är en möjlighet för doktoranderna att lära sig hur man presenterar statistik på ett bra sätt i föredrag.

Dalarnas pedagoger får mötesplats på nätet

För fjärde gången samlas pedagoger från hela regionen 2 april på Mediehuset för att ta del av varandras kunskaper under TeachMeetMitt. I år blir träffen också startskottet för en digital mötesplats, Pedagog Dalarna.

Mässa visar möjligheter inom teknikyrken

Vad gör en ingenjör? Och vilken utbildning krävs? Det är frågor som högstadie- och gymnasieelever i Falun och Borlänge kan få svar på under Teknikmässan, som anordnas 2-3 april i Galaxen i Borlänge.

Marknadsekonomi från antiken till framtiden

Jörgen Elbe, lektor i företagsekonomi vid Högskolan Dalarna, är författare till en ny bok som kommer att fungera som litteratur vid kurser i främst företagsekonomi, men också i andra samhällsvetenskapliga utbildningar på universitet och högskolor.

Praktiserar teorin under utbildningen

Lärarprogrammen hör till de mest populära på Högskolan Dalarna. En del av utbildningen görs på skolor i regionen, så kallad verksamhetsförlagd utbildning eller VFU. Den är uppskattad av många studenter och en av dem är Nathalie Kronqvist.

Förstärkning av lärarprogrammen i höst

Det är inte bara regeringen och oppositionen som vill satsa stort på skolan och lärarutbildningen. Även Högskolan Dalarna satsar stort på att stärka sina lärarutbildningsprogram genom att vidareutveckla det regionala samarbetet.

Start för samarbete mellan svenska och afrikanska universitet

Två nya internationella nätverk bestående av svenska och afrikanska universitet presenterades under torsdagen i Stellenbosch i Sydafrika. Nätverken har skapats för att uppmuntra utveckling i samhället och möta stora utmaningar i Afrika och globalt.

Studenter utformar lärandet i framtiden

Stora frågor om vilka vägar lärandet tar i framtiden rådde ingen brist på när konferensen om nästa generations lärande avslutades efter två dagar av föreläsningar och workshops. Flera röster menade att utvecklingen måste utgå från studenternas behov.

Årets kvinnliga pedagog utsedd

Barbro Carnehag, ansvarig för lärarprogrammens verksamhetsförlagda utbildning och adjunkt vid Högkolan Dalarna, har utsetts till årets pedagog av den internationella föreningen Delta Kappa Gamma.

Nyckeln till biblioteket överlämnad

Nu sätter inflyttningen i det nya högskolebiblioteket igång på allvar. På torsdagen överlämnades nyckeln till biblioteket vid en ceremoni i den snart färdiga byggnaden. 15 maj sker den officiella invigningen, men redan 17 mars öppnar verksamheten.

Önskan om samarbete från Osaka

Representanter från sjuksköterskeutbildningen på Osaka Gyoko High School i Japan besökte i måndags Högskolan Dalarna. De lämnade Dalarna med en stark önskan om ett framtida samarbete.

Arbetsmiljöutbildning på gymnasieskolor undersöks

Arbetsskador bland yngre grupper ökar på arbetsplatserna enligt en rapport från AFA försäkring. Ett projekt som nu pågår vid Högskolan Dalarna ska undersöka betydelsen av arbetsmiljöutbildning i gymnasieskolan.

Existentiell filmfestival tillbaka

Efter ett års uppehåll är Existentiell filmfestival tillbaka med besked. 10-11 april visas och diskuteras film på temat "Lyckligt slut?". Inbjudna gäster är bland andra Guldbaggebelönade Anna Odell och journalisten Dan Josefsson.

”Ett bra sätt att lära sig ett språk”

Ett bra sätt att lära sig ett språk av någon som har det som modersmål. Så beskriver Coline Marquebreucq Högskolan Dalarnas språkcaféer på Kopparhatten. Coline är språkvärd för franskan, ett av sju språk du här kan prata med en expert under våren.

Tolv nya projekt inom NGL-programmet

NGL-programmet (Nästa generations lärande) vid Högskolan Dalarna har beviljat medel till 12 nya lärarledda projekt, som under 2014 tittar närmare på utvecklingsmöjligheter i undervisningen med stöd av NGL.

Gymnasister blir forskare för en vecka

Hur får man en snytbagge att låta bli nyplanterad skog? Kan kardemumma påverka bakterietillväxt? Det är några av frågorna som den här veckan ställs i Högskolan Dalarnas lokaler i Vassbo, där gymnasieelever får prova på livet som forskare.

Från KTH via KTP Dalarna och in i tjänst

Ronny Hagman tar 10 mars över ansvaret för hydrauliken på Log Max AB i Grangärde. Han blir då den första att få jobb genom ett av Högskolan Dalarnas KTP-projekt (Knowledge Transfer Partnerships).

Högskolan Dalarnas nya prorektor på plats

Dalkullan och barnmorskan som brinner för biståndsarbete och en globaliserad värld. Forskaren och visionären som gillar att jobba strategiskt och få andra med sig. Så kan man beskriva Högskolan Dalarnas nytillträdda prorektor – Marie Klingberg Allvin.

Äntligen en bok om Högskolan Dalarnas 35-åriga resa

"Det bästa vi har gjort för samhällets utveckling är att starta högskolor", sa förre statsministern Ingvar Carlsson. Citatet finns med i Leif Borgerts bok "Berättelsen om en högskola – Akademi, företag och samhällsaktör" som släpptes den 10 december 2013.

Satsning på forskning för ett bättre åldrande

Högskolan Dalarna, Chalmers och Sahlgrenska Akademin ska samarbeta i ett projekt med forskning inom vårdvetenskap, arkitektur och sociologi. Syftet är att skapa en forskarmiljö som kan möta krav på bättre äldreboenden och arbetsmiljö för vårdpersonal.

Högskolestudenter deltar i Vinteruniversiaden

Moa Larsson och Lars Suther är två av runt 3 000 deltagare i Vinteruniversiaden i italienska Trentino 11-21 december. Gemensamt för deltagarna i Universiaden är att de kombinerar sin elitsatsning med eftergymnasiala studier.

Tillgänglighetsdagar bjöd på dokumentärfilm

3-4 december anordnade Högskolan Dalarna tillsammans med Studentkåren minimässor med information för allmänhet, studenter och personal om funktionsnedsättningar. Dessutom visades "Trogen till döden", en dokumentärfilm om straight edge-rörelsen.

DT: "Byggnaden ska sticka ut"

I början av mars börjar man flytta in böcker i Högskolans nya bibliotek vid Campus Falun. Dalarnas Tidningar har gjort ett besök.

3 miljoner till projekt om nyföddas överlevnad

En forskargrupp ledd av Lars Wallin, professor vid Högskolan Dalarna, har beviljats drygt tre miljoner kronor av Vetenskapsrådet för ett projekt som ska undersöka hur överlevnaden bland nyfödda i låg- och medelinkomstländer kan ökas.

"Det finnes bare muligheter"

Tillsammans med nätverket för kommunala lärcenter, NITUS, arrangerade Högskolan Dalarna konferensen "Samverkan och flexibilitet för livslångt lärande" i två dagar.

Doktorander tränar på snabba presentationer

Under onsdagen anordnades för andra året en doktorand- och handledardag vid Högskolan Dalarna. Dagen är en chans för personal vid Högskolan att ta del av den forskning som bedrivs och för doktoranderna att träna på att presentera sin forskning.

Supermikroskop invigt

På onsdagen invigde Rektor Marita Hilliges och Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson Högskolan Dalarnas Augerelektronmikroskop. Mikroskopet kan analysera material på näst intill atomnivå.

Stort intresse för första Dala Skolforum

Det var fullt till sista stol när första upplagan av Dala Skolforum invigdes på tisdagen. Runt 800 lärare, förskollärare, rektorer och förskolechefer hade samlats på Galaxen i Borlänge för att ta del av skolforskning och utvecklingsprojekt i regionen.

Nytt rullband lyfter träning och forskning

På torsdagseftermiddagen samlades inbjudna gäster i LIVIs labb för att inviga det nya rullband som ska ta forskning och träning vid Dala Sports Academy och Högskolan Dalarna till nya nivåer.

Ny kurslitteratur ska möta nya vårdbehov

Ny teknik, nya riktlinjer och en förändrad allmän sjukdomsbild i samhället har skapat nya krav på framtidens sjuksköterska och sjuksköterskeutbildningen. I vår tas ny kurslitteratur i bruk för att möta detta.

Seminarium om Ikea-effekten

Vad kommer Ikeas öppnande att betyda för handeln i Borlänge? Den och många andra frågor kom ett hundratal inbjudna för att få svar på när Högskolan Dalarna tillsammans med Region Dalarna och Borlänge kommun på tisdagen anordnade ett lunchseminarium.

Smak- och lärorik internationell dag på Högskolan

De med språkambitioner och nyfikna smaklökar fick sitt lystmäte när Högskolan Dalarna i torsdags ännu en gång firade en internationell dag, mångfaldsdag och språkdag - på samma dag. I år hade dagen utökats med streamade föreläsningar på samma teman.

Stipendium utdelat till Bengt Nybelius minne

Bengt Nybelius Scholarship delades på fredagen ut för första gången. Det skedde på en konferens i Trondheim med nätverket EAS (European Athlete as Student), ett nätverk Bengt Nybelius själv var med om att skapa.

Internationell konferens om ryska utopier

Avdelningen för ryska vid Högskolan Dalarna har tillsammans med Centrum för Rysslandstudier vid Uppsala universitet genomfört konferensen Contemporary Russian Utopianism: Geopolitica and Idenitity den 19-20 september.

Antalet anmälningar till högskoleprovet ökar

Många vill skriva högskoleprovet i höst, visar statistik från Universitets- och högskolerådet. I Dalarna är förändringen störst. 38 procent fler har anmält sig till provet jämfört med hösten 2012. Nationellt sett ökar antalet anmälningar med 22 procent.

Besök från Stellenbosch University

En delegation från Stellenbosch University i Sydafrika besökte under måndagen Högskolan Dalarna för att diskutera vidare samarbete, bland annat skapandet av ett internationellt nätverk, Hope International.

Studie visar fördelar med nytt njurtest

En ny stor internationell studie publicerad i New England Journal of Medicine visar på fördelar med ett nytt sätt att testa njurfunktionen. Metoden gör bland annat att man får en säkrare uppskattning av risk för att dö i hjärt-kärlsjukdomar.

Årets alumn utsedd för första gången

Maria Rolander, VD på Näringslivet FalunBorlänge, är först ut som Årets alumn vid Högskolan Dalarna. Hon tog emot utmärkelsen från Högskolans rektor Marita Hilliges på jobbmässan Propellern i Falu-Kuriren Arena i Falun på fredagen.

Inskrivningsdag på Högskolan Dalarna

I dag startar många studenter sina studier genom att skriva in sig vid Högskolan Dalarna. För flera är det början på ett helt nytt liv i en ny stad med nya vänner.

Byggtekniklärare skapar "Drömkåken"

Går du i husbyggartankar? Eller vill ha tips om det hus du redan har? Under våren har Ingemar Nygren, byggtekniklärare på Högskolan Dalarna, hjälpt till att skapa ett virtuellt hus i programserien "Drömkåken" i P4. Serien fortsätter i höst.

SLU på besök

Representanter från Skogsmästarskolan vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, besöker torsdag 22 augusti Högskolan Dalarna för att diskutera forskning och utbildning.

Integrationsinsats i regionens skolor

Högskolan Dalarna och Mälardalens Högskola ska på Skolverkets uppdrag genomföra insatser som ska underlätta integrationen i skolor i Borlänge, Falun, Flen och Sandviken.

VM-terrängen testas i skidsimulator

Snart kommer terrängen där skid-VM 2015 hålls att kunna testas i en ny simulator på Dala Sports Academy vid Högskolan Dalarna. Simulatorn kommer också att kunna användas på ett allmännyttigt sätt, bland annat inom rehabilitering.

150 000 till projekt om ekonomisk trygghet

Christian Kullberg, professor och ämnesansvarig i socialt arbete vid Högskolan Dalarna, har tilldelats 150 000 kronor från Kronofogden för forskningsprojektet Kön och skuld - Budget- och skuldrådgivares arbete med kvinnor och män med skuldproblematik.

Resultat från nya NGL-projekt presenterade

Under tisdagen presenterades delresultat från årets projekt inom Nästa generations lärande vid Högskolan Dalarna. Ett tiotal projekt presenterades, varav ett där kombinationen samtidig undervisning på nätet och campus undersöks.

En heldag med stål i fokus

Vid en heldag på Haganäs presenterades nyligen nio av de forskningsprojekt som pågår inom Stålindustrins forskarskola. Doktorandprojektens presentationer gav olika infallsvinklar på stålforskning.

Samarbete med Carl Larsson-gården

Högskolan Dalarna har samarbetat under våren med Carl Larsson-gården i Sundborn, där utställningen De Mina – familjen på och utanför tavlan pågår mellan 26 maj och 11 augusti.

Tekeste Negash uppmärksammad under Africa Days

Den åttonde upplagan av Africa Days inleddes på måndagen med välkomnande av deltagare och föreläsningar. Dagarna tillägnas i år Tekeste Negash, tidigare professor vid Högskolan Dalarna och en av grundarna till magisterprogrammet African Studies.

Pedagoger gör digitala resurser pedagogiska

Appar, flippade klassrum, lärplattor, bloggar. Teknikutvecklingen går i rasande fart ute på förskolor och skolor i regionen. På TeachMeet lär pedagoger varandra vad ny teknik kan göra för inlärningen.

Tomas Axelson lämnar uppgiften som filmfestivalsamordnare

Existentiell filmfestival får i höst en ny ansvarig. Efter 10 år som festivalgeneral lämnar Tomas Axelson över taktpinnen. Han lämnar posten som ansvarig för Existentiell filmfestival för att ägna sig åt forskning på heltid.

Nya lokaler för språkcaféet i höst

Högskolans populära språkcafé flyttar i höst till kafé U&I på Åsgatan 29. De senaste terminerna har språkcaféet hållits i lokalerna hos Waynes Coffee.

Nätverk vill ha standardiserade fystester

Mellan 14-15 maj träffas representanter för Sveriges olika idrottslabb på Högskolan Dalarna och Dala Sports Academy för att diskutera bland annat hur testkvalitet kan förbättras och hur mer standardiserade tester kan skapas.

Backhoppningslandslaget testas inför VM 2015

Onsdag 9 maj kommer det svenska backhoppningslandslaget till Dala Sports Academy och Högskolan Dalarna för att genomföra fysiska tester i form av olika hopp och styrketester.